2024. szeptember 11., szerda
US OPEN

Négy fonákművész a kihívó

Đoković leiskolázta Granollerset, Juzsnyij következik – Ana és Azarenka csapnivaló meccse – Kiesett Berdych, Serena játékot sem engedélyezett

Mint ahogyan feltételezni is lehetett, a szerbiai teniszt kedd estétől már csak Novak Đoković képviseli a US Openen. Miután Ana Ivanović egy tragikusan alacsony színvonalú meccsen kikapott Viktorija Azarenkától, a serleget már csak Novak célozza, ám a hetedik Grand Slam-trófea megszerzéséhez még három meccset kell megnyernie. A nyolcaddöntőben a világelső klasszikus kiütéssel nyert a spanyol Marcell Granollers ellen, és remélhető, hogy ma az orosz veterán Mihail Juzsnyij sem okoz neki túl sok gondot.

Đoković meccse csak az eső hat játékban hasonlított egyenrangú küzdelemre, azután a belgrádi teljes mértékben dominált. Az első játszma 3:3-as döntetlenje után zsinórban 15 játékot nyert meg, ezek jó részében a spanyol egyetlen pontot sem tudott szerezni, s leginkább azt a látszatot keltette, hogy nem is akar, egyetlen vágya, hogy legyen minél előbb vége, és eltűnhessen a pályáról, ahol egy pályafutásra elegendő nagyságú zakót kapott. Hogy mekkora volt a különbség, arról a mérkőzés statisztikája is árulkodik. Đoković 79 perc alatt nyert, saját adogatásán csak nyolc pontot adott le, a spanyolén 41-et nyert, a hálón Novak 30-ból 28 pontot szerzett, az összpontok aránya pedig 86:36.

Andy Murray leadta az első játszmát, azután mégis könnyen verte az üzbég Gyenisz Isztomint. Stanislas Wawrinka meglepetést keltett azzal, hogy négy játszmában felülmúlta Tomáš Berdychet, míg Mihail Juzsnyij és Lleyton Hewitt öt játszmán át kínozták egymást, s végül az orosz jutott tovább. A férfinegyedöntőben így meglehetősen érdekes a párosítás. Az első négy kiemelt rendre olyan vetélytársakkal vív meg, akik látványos félkezes fonákkal rendelkeznek. A kihalófélben levő játékelem tehát még eredményes tud lenni, hisz Juzsnyij, Gasquet, Robredo és Wawrinka mellett további két jeles művelő, Federer és Kohlschreiber csak egy körrel korábban esett ki. Novak Juzsnyij ellen játszik, s ez lesz a kilencedik találkozójuk, a szerb pedig 5:3-ra vezet. Juzsnyij legutóbb 2010-ben Rotterdamban volt sikeresebb, azóta csak Novak győzött. Murray és Wawrinka már 13-szor játszottak, s a skót 8:5-re vezet. Az idén Monte-Carlóban a svájci volt sikeresebb. Nadal 6:0-ra vezet Robredo ellen, s nehezen hihető, hogy a hagyomány éppen most szakad meg, míg Ferrer 8:1-re áll Gasquet ellen.

A nőknél az éjjel az AzarenkaHantuchová és VinciPennetta negyeddöntőket játszották, ma pedig az elődöntőben Serena Williams a kínai Na Livel mérkőzik. Az első két párharc eddigi mérlege döntetlenre áll, de Vinci és Azarenka számít esélyesebbnek. Serena 8:1-re vezet a kínai ellen, viszont minden eddigi meccsük egészen szoros eredménnyel zárult. Legutóbb három hete Cincinnatiben 7:5, 7:5 volt a világelső amerikai javára.

Serena a múlt éjjel a hagyományok szerint könnyen verte Carla Suárezt, előzőleg pedig Na Li csak kemény harcban jutott túl a balkezes Jekatyerina Makarován, míg a nyolcaddöntőből hátramaradt Azarenka–Ivanović meccs felvétele minden tenisziskolában taneszközként szolgálhatna, azzal a céllal, hogy mit és hogyan nem szabad csinálni. Hihetetlen, hogy a két volt világelső együtt 72 önhibát vétett, összesen 17 kettős adogatási hiba volt, és 32 breakalkalmat láttunk, amiből Ivanović hetet, Azarenka pedig kilencet használt ki, vagyis 13 játékot nyert az adogató, 16-ot pedig a fogadó. Ezenkívül Ana Ivanović, aki már 10. profi évében jár, még mindig nem volt képes megtanulni, hogyan kell adogatáskor feldobni a labdát…

Inkább pontos, mint erős

Novak Đoković: – Fibakkal elsősorban az adogatáson és a hálójátékon dolgozunk. A cél nem a nagyon erős, hanem a nagyon pontos adogatás, a hálón pedig a labdamenet gyors befejezése.

Andy Murray: – Wawrinkával gyakran edzünk együtt, így bármilyen meglepetés kizárt. A fonák, az adogatás és a hálójáték az erős oldalai, meg egyre tapasztaltabb és higgadtabb. Ő tényleg megkeserítheti az ember életét.

Ana Ivanović: – Az volt az érzésem, hogy elnyerhetem minden adogatását, viszont olyan rosszul szerváltam, hogy nem tudtam megnyerni az enyémet.