2024. szeptember 11., szerda
US OPEN

Đoković világelső marad

A New York-i döntőben ma Rafael Nadallal játszik a serlegért – A szerb a hetedik, a spanyol a tizenharmadik Grand Slam-titulusát célozza – Minden idők legnagyobb rivalizálása

Novak Đoković szombaton este drámai, több mint négyórás csatában, öt játszmában nyert a svájci Stanislas Wawrinka ellen, és bejutott a US Open döntőjébe. A ma 23 órakor kezdődő zárómeccsen a spanyol Rafael Nadal lesz az ellenfele, aki a négy között három játszmában múlta felül a francia Richard Gasquet-t. Mivel az éjjel a női döntőben az amerikai Serena Williams és a fehérorosz Viktorija Azarenka találkozott, beigazolódott a jóslatunk helyessége, miszerint mindkét döntőbe a ranglista első két helyezettje várható.

Đoković számára kimondottan jelentős volt ez a döntőbe jutás, hisz az utóbbi öt hónapban nem teljesített a legmagasabb szinten, így április óta tornát sem nyert, amiért kezdett elbizonytalanodni, és ezért néhány olyan vereséget szenvedett, amilyeneket nem szoktunk meg tőle. A Wawrinka elleni győzelem azért is fontos, mert általa Novak megőrizte a ranglista első helyét, és már biztos, hogy legalább még négy héten át első lesz, azaz az öröklistán utoléri a 101 hetes világelsőséggel nyolcadik helyezett Andre Agassit. Hogy a világelsőség még hosszabbítható-e, az a ma esti eredmény függvénye. Ha Novak nyer, előnye 1720 pont lesz Nadallal szemben, ha viszont veszít, a spanyol csak 12 pontos hátránnyal folytatja az idényt, és ez esetben teljesen bizonyos, hogy az év vége előtt visszaveszi a 2011-ben elveszített trónt.

Đokovićnak önbizalom terén is jól jött ez a győzelem (Fotó:  Beta/AP)

Đokovićnak önbizalom terén is jól jött ez a győzelem (Fotó: Beta/AP)

Đoković és Nadal ma együttesen is bevonulnak a rekordok könyvébe. Ez lesz ugyanis a 37. párharcuk, a nyílt tenisz korszakában pedig ennyi meccset másik két teniszező nem játszott. Az eddigi csúcsot – az idei montreali torna elődöntője óta Novakkal és Rafával közösön – Ivan Lendl és John McEnroe tartották, akik 36 párharcot vívtak. Nadal 21:15-re vezet, és a legutóbbi hat meccsből ötöt nyert meg, aminek megfelelően ma is esélyesebb lesz a sikerre.

Đoković pályafutása 12. nagy döntőjébe jutott, s eddig hat serleget nyert. Nadal ezzel szemben 18. zárómeccsét vívja a nagy tornákon, és a 13. trófeát célozza meg. A mai riválisok hatodszor vívnak döntőt a GS-tornákon, s Novak 3:2-re vezet.

Nadalnak az elődöntőben nem sok gondja volt Gasquet-vel, aki csak a második játszmában volt méltó ellenfél, Novak azonban alaposan megkínlódott az élete formájában levő Wawrinkával. Az első játszmában Novak nagyon gyöngén játszott, s háromszor is elveszítette az adogatását, a másodikban pedig 2:4-ről mentett rövidítésre, amelyben a feladat magaslatán állt. A harmadik játszmában Novak nem használta ki egyetlen breaklehetőségét, a svájci azonban igen, és ez döntött. A negyedik játszmában Đoković 3:0-ra vezetett, a svájci pedig nagyon ideges lett, és még az ütőjét is összetörte, majd 4:1-nál gyógyszünetet kért. Novak rutinosan zárta a játszmát, majd az 5. szettben 1:1-nél 21 perces játékot vívtak. Wawrinka végül megnyerte az adogatást, de 2:2-nél Novak mégis breakelt, ami után már nem engedte ki a kezéből a mérkőzés fonalát.

A női elődöntőben nem volt parázs, Serena Williams könnyen verte a kínai Na Lit, úgyszintén a fehérorosz Azarenka az olasz Flavia Pennettát, de az este már szoros döntő volt kilátásban az amerikai enyhe esélyességével.

A US Open hajrájának árnyékában zajlanak a kisebb tornák. Aleksandra Krunić a török Trabzonban tornát nyert, a romániai Brassóban pedig Dušan Lajović elődöntős volt. A héten jelentősebb férfitorna a Davis-kupa hétvégi fordulója miatt nem lesz, a nők pedig Québecben és Taskentben játszanak. Utóbbin Teodora Mirčić kiesett a selejtezőben, a szabadkártyával szereplő Bojana Jovanovski pedig legyőzte a szlovák Hončovát és az orosz Rogyionovát, s nemcsak táblára jutott, hanem első kiemeltnek tették meg. A rajton Bojana azzal a japán Kurumi Narával játszik, aki a US Openen megszorította Jelena Jankovićot. Vesna Dolonc az üzbég Svedovával, Babos Tímea pedig az osztrák Meusburgerrel kezd. Krunić az e heti trabzoni tornára is a benevezettek listáján van, de kérdéses, hogy játszik-e, a kínai Sanyában pedig a 19 éves Jovana Jakšić indul az 50 ezer dolláros tornán, ahol a hazai Szu-Ji-fan lesz az első vetélytársa.

Eredmények, férfi egyes, elődöntő: Đoković–Wawrinka 2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:4, Nadal–Gasquet 6:4, 7:6, 6:2, női egyes, elődöntő: S. Williams–Na Li 6:0, 6:3, Azarenka–Pennetta 6:4, 6:2, vegyes páros, döntő: Hlaváčkova/Mirnyij–Spears/S. Gonzalez 7:6, 6:3, női páros, döntő: Hlaváčkova/Hradecká–Barty/Dellacqua 6:7, 6:1, 6:4.

BRASSÓ. – A challenger elődöntőjében: Haider–Lajović 6:4, 7:6.

TRABZON. – A női ITF-torna elődöntőjében: Krunić–Mestach 6:3, 6:0, döntő: Krunić–Foretz 1:6, 6:4, 6:3.

Pattogatott kukorica és tv

Novak Đoković: – Ilyen meccs után, amiért csak gratulálhatok Wawrinkának, az lenne a legjobb, ha rendelnék egy nagy adag pattogatott kukoricát, és a tévén nézném a másik elődöntőt.

Stanislas Wawrinka: – Ez volt életem legjobb Grand Slam-tornája. Kemény elődöntőt játszottam, de sajnálatomra fájó vereséget szenvedtem.

Rafael Nadal: – Đokovićot csak akkor győzhetem le a döntőben, ha maximálisan agresszív leszek, rákényszerítem a saját akaratom, és védekezésbe szorítom.

Nyitókép: Đokovićnak önbizalom terén is jól jött ez a győzelem (Fotó: Beta/AP)