2024. július 17., szerda

Đoković sokkal könnyebben lehet ismét világelső, mint bárki más

Wawrinka és az első hely: a svájci előbb legyen második…

Ha teniszről akarunk hozzáértő véleményt a lapunkba, egyértelmű, hogy először a sportág egyik szerbiai doyenjéhez, Speár Miklóshoz fordulunk, aki minden nagy teniszversenyt figyelemmel követ továbbra is, mindig megvan a véleménye, játékos-pályafutását, bírói és szupervizori múltját világszerte elismerik, tanácsai meghallgatásra találtak pl.

Ausztriában és Dániában is, de Szerbiában a sportági vezetők még nem keresték meg, hogy a segítségét kérjék bármiben is. Márpedig a teniszvilág egykori és mai legjobbjainak sokaságát testközelből ismerő Speárnak van bőven ötlete, tudása, amivel a szerbiai tenisz ereje csak tovább növelhető lenne.

Ezúttal a férfiaknál Stanislas Wawrinka győzelmével véget ért Australian Open kitárgyalása okán találkoztunk, de beszélgetésünk elkanyarodott az edzőként visszatérő egykori ászok és a szerbiai állapotok irányába is.

Andy Murray Ivan Lendlt, Roger Federer Stefan Edberget, Novak Đoković pedig Boris Beckert vette maga mellé edzőnek. Mit hozhat a ma legjobbjainak, hogy egykori sztárjátékosokkal dolgoznak együtt?

– Đoković és Becker esetében szerintem mindkettőjüknek jól jön az együttműködés. Becker szereti a médiafigyelmet, szeret a sűrűjében lenni az eseményeknek, szeretne mindig nagy maradni. Ezt Ion Ţiriac, az egykori menedzsere építette bele Beckerbe, hogy nagyon fontos, hogy a világ minden pillanatban tudja, hogy létezik. Az egyetlen nehézség Đoković és Becker között, hogy mindketten nagyon erős személyiségek. Az edzőnek kiváló diplomatának kell lennie az akarata érvényesítéséhez. Beckernek le kell nyelnie, hogy most Đoković a legfontosabb, edzőként azért kell dolgoznia, hogy a játékosa minél eredményesebb legyen. De mindenképp előnyös lehet ez a közös munka, mert a Becker a teniszben majdnem mindent elért, amit lehet, Grand Slameket, Davis-kupákat nyert, rengeteg néző előtt játszott, rajongtak érte. Fontos, hogy sokat beszélgessenek, hogy elemezzék Đoković játékát, és közösen fogják meg a pozitívumokat és a negatívumokat. Láthatjuk, hogy visszatért Ivan Lendl is, aki sikeresen dolgozott Andy Murray-vel, és itt van Federer mellett Stefan Edberg is, ami szintén egy nagyon szép kombináció. Annyira kiegyenlítődött a mezőny, hogy egyszerűen mindent meg kell tenni azért, hogy kitaláljanak a játékosok valami olyat, amit más még nem csinált, hogy valaki a többiek fölé kerekedhessen.

Đoković a legjobb nyolc között búcsúzni kényszerült a vasárnap zárult Australian Openen. A szerb sajtó nagy része mindjárt Becker felfogadásában kereste a vereség okát. Ön szerint gond van, máris temetni kell Đokovićot és ezt az együttműködést?

– Szerintem minden rendben van, minden jól működik. Wawrinka kiválóan játszott, ahogyan már a legutóbbi egymás elleni meccseken is csak pontok döntöttek, ezúttal a svájci javára.

A korábbi edzője, Marian Vajda is marad Đoković szakmai stábjában. Ez várható volt?

– Marad, persze. Megérti Đokovićot, akinek ez is a szerencséje, mert Vajdának jó idegzete van, sok mindent eltűr, elfogad, és mindig jót akar a tanítványának. A közös munka folytonos, és az eredmények is folyamatosan jönnek.

Wawrinka nyerte meg a férfitornát, és már harmadik a világranglistán. Mi lesz vele ezután, eddig is ott lett volna a helye a legjobbak között?

– Először is: megérdemelte, mert ott van már évek óta, ha nem is éppen az első öt között, de a közvetlen közelükben. Megvan neki a játéka is a sikeres szerepléshez, még fejlődhet is. Eddig az önbizalom hiányzott neki, hogy eljusson idáig. Meg kell érteni azt is, hogy a teniszben a sikeresség egyik kulcsa, hogy meg kell tanulni nyerni. Mert ha belendülsz, elkapod a ritmust, sokat nyersz, akkor rájössz, hogy hogyan kell győztesnek lenni. Egyébként ki kell várni, hogyan alakulnak a dolgok Wawrinkával, mert az biztos, hogy most ott van a nagy négyes mögött, bárkit legyőzhet. Jó pár veszély van. Meglehet, hogy nagyon kifáradt, és nem tud ugyanilyen jó lenni, mert megtörténik, hogy a játékos akár egy hónapig sem tudja visszanyerni az erejét egy ilyen megerőltető torna után. Fontos, hogy milyen versenyeken indul a következő időszakban, és hogy azokon milyen eredményeket ér el. Hogyha ezeken meg tudja tartani a formáját – mint ahogyan korábban a nagy négyes mindig így tett, legtöbbször ők találkoztak az elődöntőkben, a döntőkben –, akkor sok mindent elérhet. Attraktív, szép ütései vannak, kiválóan röptézik, ami óriási előny. A szervái is a legjobbak között vannak a világon. Nem fél előremenni, most már nem fél attól sem, hogy teljes erővel üsse meg a labdákat. Játszott ő már hasonlóan látványos, izgalmas meccseket Đoković ellen, de mindig kikapott. Mondta korábban, hogy keresi a receptet, hogy hogyan kell megnyerni a meccseket a legjobbak ellen. Úgy látszik, hogy ezt most megtalálta. Láttuk is, hogy mi újat csinált: agresszívan, tiszta erőből játszotta a fontos pontokat, ami végül a győzelmet eredményezte.

Lehet Wawrinkából a következő svájci világelső?

– Előbb várjuk ki, hogy második legyen, mert az sem lesz könnyű, nagyon sok pont kellene hozzá, és közben Đoković és Nadal sem fog tétlenül ülni.

Ha már felvetődött Nadal neve: rendkívül sérülékeny, a játékstílusából fakadóan is. Meddig fog ő játszani ilyen körülmények között?

– Ameddig ki tudja heverni a sérüléseit, és utána eredményesen tud visszatérni. Nem lesz könnyű neki az idő múlásával, egyre nehezebben fog regenerálódni. Ez egy olyan dolog, hogy egyesek érzékenyebbek és könnyebben lesérülnek, míg másokat az egész pályafutásuk során elkerülnek az ilyen kellemetlenségek. Pl. az én generációmban játszott Nikola Pilić, akinek az egész pályája során nem volt semmilyen sérülése, olyan volt a szervezete, és a játékstílusa is kímélte a testét. A maiak közül Federer az, akit elkerülnek a komolyabb sérülések, mert szinte úgy játszik, mint egy lepke, kevesebb veszély leselkedik rá. Đokovićnak is komoly problémái voltak korábban, sokszor csaknem megfulladt a pályán, komoly húzódásai voltak, gyakran küzdött különféle fizikai problémákkal. Szerencsére belátta, hogy ezen változtatnia kell, dolgozott rajta, máshogy étkezik, a pihenés mennyiségére és minőségére is nagyobb figyelmet fordít. A tenisz fizikailag egyébként is rengeteget fejlődött, ez jelenti az egyik legnagyobb különbséget a régebbi generációk és a mai mezőny között.

Mi kell neki ahhoz, hogy Đoković ismét vezesse a világranglistát?

– A nemzetközi szövetség a nőknél Serena Williamset, a férfiaknál Novak Đokovićot választotta meg 2013 legjobb teniszezőjének. Tehát Novaknak is kiváló éve volt tavaly, csak az első helyet nem tudta megőrizni. Pedig fejlődött sokat, főleg a szervái minősége nőtt nagyot. Az biztos, hogy sokkal könnyebben lehet ismét világelső, mint bárki más. Sokat számít, hogy Nadal sérülése mennyi ideig húzódik majd, és hogy milyen formában sikerül visszatérnie. A férfitenisznek egyébként jól jött Wawrinka ausztráliai sikere, mert valaki megbontotta a nagy négyes menetelését, elég nagy a tumultus az élmezőnyben a világranglistán, izgalmas évnek nézünk elébe.

A korábbi harmadik számú szerbiai teniszezőt, Viktor Troickit doppingolás miatt eltiltották. Ön szerint jogosan?

– Ahogy én őt ismerem, nem hinném, hogy doppingolt. Inkább hibát követett el azzal, hogy nem hitte el, hogy gondja lehet abból, hogy nem akar este, hanem csak másnap reggel mintát adni. Akkora nagymenőnek érezte magát, hogy úgy gondolta, megteheti ezt.

Ana Ivanović és Jelena Janković is jól szerepelt Melbourne-ben: előbbi életében először legyőzte Serena Williamset, és habár Đoković ezúttal nem szerezte meg a serleget, a későbbi győztes ellen kiváló meccsen maradt alul. Mit jelent a szerbiai tenisznek az, hogy ennyi jól pozicionált játékosa van?

– A szerbiai tenisznek rendkívül sokat számít, hogy ezek a lányok ilyen jól szerepelnek, hogy Đoković a világ egyik legjobbja, habár itthon óriási a fejetlenség a teniszszövetségben. Ahhoz, hogy továbbra is sikeresek legyenek a szerbiai teniszezők, egy komoly teniszcentrumra lenne szükség, ami már szinte mindenhol van a világon, csak nálunk nincs. Ami egyébként sok más sportlétesítményhez viszonyítva nem drága. Valamikor szövetségi edző voltam Ausztriában, ahol vezettem a teniszcentrumot is, így pontosan tudom, mennyibe kerül és hogyan kell működtetni. Dániában is engem kértek fel, hogy megszervezzem a teniszközpont létrejöttét. Itthon viszont nem keresett meg senki, de nem is akarnak komoly dolgokat létrehozni, a legnagyobb részük egyáltalán nem is ért a teniszhez. Pedig a tenisz nagyon perspektivikus sportág, amelynek addig kellene bázist építeni Szerbiában, amíg a sikeres játékosok miatt óriási az érdeklődés iránta. A nemzetközi szövetség kiválóan dolgozik, a világtenisz előrelépett az utóbbi években, jól szervezett az egész, nagyon jó edzőképzéseket is tartanak, amelyek közül én legalább tízen részt vettem, de sajnos szerbiai edzőt nem láttam egyiken sem…