2024. szeptember 11., szerda

Novak a párizsi rivaldafényben

Hat szerbiai teniszező – két férfi és négy nő – kap ma ellenfelet a Roland Garros vasárnap kezdődő versenyének sorsolásán. Novak Đoković, Dušan Lajović, Jelena Janković, Ana Ivanović, Bojana Jovanovski és Jovana Jakšić nevét helyezik el az idény második Grand Slam-tornájának főtábláján a sportágban a négy közül az egyik – ranglistapontokban és pénzben is kifejezve – legértékesebb versenyfutásra. A fenti szám nagyobb is lehet, hisz a tegnapi kora délutáni órákban még három szerbiai, Filip Krajinović, Vesna Dolonc és Aleksandra Krunić is versenyben volt a selejtezőben, és érdekelt lehet egy magyar lány, Babos Tímea is, aki az este játszotta az előcsatározások második mérkőzését.

Novak Đoković nagylelkűségével kiváltotta a világ szimpátiáját, Párizsban pedig a világelsőséget is visszaszerezheti (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković nagylelkűségével kiváltotta a világ szimpátiáját, Párizsban pedig a világelsőséget is visszaszerezheti (Fotó: Beta/AP)

Világos, hogy a legnagyobb figyelem a tegnap a 27. születésnapját megünnepelt Novak Đokovićra irányul, hisz a volt világelső a francia fővárosban nemcsak visszaszerezhetné a tenisz trónját, hanem mindössze két hét múlva azon kevesek egyike lehetne, akik nyerni tudtak a négy nagy torna mindegyikén, és amúgy is rivaldafénybe került, hisz kiváltotta nemcsak a legnagyobb riválisai, hanem szurkolói és az ellentábor elismerését is azzal, amikor a római torna csinos összegű első díját a szerbiai árvízkárosultaknak ajándékozta.

Đoković legnagyobb és feltehetően egyetlen méltó vetélytársa Párizsban a spanyol Rafael Nadal, a torna nyolcszoros bajnoka lesz, akit Novak három legutóbbi meccsükön le tudott győzni, és az egyetlen teniszező, aki a salak királyát már négyszer verte annak kedvenc borításán, kétszer Rómában és egy-egy alkalommal Monte-Carlóban és Madridban. Nem szándékunk a két svájci, Roger Federer és Stan (hivatalosan is erre változtatta a Stanislast) Wawrinka lebecsülése, de az esélyeik eleve kisebbek, a többiek viszont aligha okozatnak akkora meglepetést, hogy a párizsi pályákon Nadalt és Novakot is maguk mögé tudnák szorítani.

Filip Krajinović három játszmában nyert a francia Enzo Couacaud ellen, és a selejtező második körében az este a 23 éves és a ranglistán 213. olasz Lorenzo Giustinóval mérkőzött. Vesna Dolonc a 27 éves és a listán 254. (valaha sokkal jobb helyezése is volt), szlovák származású ausztrál Jarmila Gajdošovával találkozik, az argentin Maria Irigoyent felülmúló Babos Tímea pedig a 18 éves és a ranglistán 205. holland Indy de Vroome ellen próbálta kiharcolni a selejtező utolsó körét. Aleksandra Krunić első meccse az ausztrál Storm Sanders ellen csak tegnap a délutáni órákban érhetett véget, hisz előző nap a Krunić által megnyert első játszma után eső miatt félbeszakadt. Ha Krunić nyert, a 2. körben kimondottan erős ellenféllel, a román Irina-Camelia Beguval kerül szembe.

Ami a kis tornákat illeti, a héten kevés szerbiai és magyar rajtolt, közülük tegnap ketten, Marko Tepavac Brčkóban, Szlavkovics Szabina pedig Bolban jutottak a negyeddöntőbe.

EREDMÉNYEK

PÁRIZS. – A Roland Garros selejtezőjében, férfiak, 1. forduló: Krajinović–Couacaud 7:5, 4:6, 8:6. Nők, 1. forduló: Dolonc–Hibi 6:0, 7:6, Babos–Irigoyen 6:2, 7:5, Krunić–Sanders 6:3 – félbeszakadt.