2024. szeptember 11., szerda

Szerbiai győzelmek hosszú idő után

Mindkét mezőnyben szerbiai győzelemmel ért véget a szabadkai sétaerdei teniszpályákon a 14 éven aluliak részére 13. alkalommal megtartott nemzetközi tenisztorna, amely egyben a II. Jovan Kukaras-emlékverseny is volt. A fiúk mezőnyében az első kiemelt, belgrádi Marko Miladinović diadalmaskodott, miután a döntőben 6:1, 6:4 arányban bizonyult jobbnak a nyolcadik kiemelt orosz Andrej Vorobjevnél. A tornagyőztes mindössze egyetlen játszmát adott le az öt meccs folyamán, az elődöntőben Bodin Žarković vett el egy szettet a végig magabiztos belgrádi versenyzőtől.

– Kiváló tornán vagyok túl. Végig jól játszottam, talán az első mérkőzésen nyújtottam a vártnál kicsit gyengébb teljesítményt, majd fokozatosan belelendültem a játékba. Az elődöntő volt a legnehezebb, a jobb erőnlétemnek köszönhetem, hogy a harmadik játszmában Žarković fölé kerekedtem. A szabadkai torna után következik az országos bajnokság, ahol megpróbálok minél előkelőbb helyen végezni – mondta Marko Miladinović, a fiúk mezőnyének győztese.

A lányok mezőnyében az első kiemelt niši Teodora Ristić a döntőben 6:2, 6:1-re verte a másodikként rangsorolt Jovana Samočetát.

– Elégedett vagyok a torna vége felé mutatott játékommal, a szabadkai Mila Mejić elleni elődöntő sokkal nehezebb volt, mint a Samočeta elleni finálé. Az első két fordulóban betegséggel küszködtem, talán ezért voltam az első két fordulóban valamivel gyengébb a vártnál. A következő versenyem Bukarestben lesz, majd egy olaszországi viadal következik – mondta a döntőt követően Ristić.

Milan Vučković, a torna szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy a szabadkai torna az egyetlen második kategóriájú torna, melyet a 14 évesek számára rendeznek az országban, a többi ugyanis a harmadik kategóriába kapott besorolást.

– Először fordult elő, hogy minden kontinensről érkeztek résztvevők, így láthattunk többek között ausztrál, ghánai, namíbiai, tádzsik és a Dominikai Köztársaságból érkezett versenyzőt is az európaiak mellett. Idén a lányok mezőnyében két szabadkai teniszező bejutott a legjobb négybe, de Mila Mejić és Anđela Skrobonja sem került be a döntőbe. Viszont jó hír, hogy hosszú idő után mindkét mezőnyben szerbiai versenyzők vitték el a végső győztesnek járó serleget – mondta Vučković.

Hamarosan megkezdődnek az országos csapatbajnokság küzdelmei az utánpótlás korosztályok számára. A Spartacusban sok tehetséges fiatal teniszezik, így a bajnokságban a 12 és 14 éves lányok, valamint a 12 éves fiúk is jó eséllyel pályáznak akár az országos bajnoki cím megszerzésére is.

A győzteseknek járó serlegek átadása előtt átadták a Szerbiai és a Vajdasági Teniszszövetség díjait is. Vajdaság legjobbjának a 12 éves fiúk között Juhász Krisztián bizonyult, a lányok mezőnyében pedig Anđela Skrobonja nemcsak Vajdaság, hanem Szerbia legjobbja is volt a 2013-as évben.

A női párosok versenyét az ausztrál Stephanie Belovuković, Selina Turulja páros nyerte, miután a döntőben 6:4, 6:3-ra legyőzték a szerbiai Jovana Babić, Emilija Kojčić duót. A fiúknál a második kiemelt szerbiai Stefan Gazo, Marko Miladinović kettős diadalmaskodott – Miladinović duplázott –, miután a fináléban 3:6, 6:0, 10:6 arányban legyőzték a negyedik kiemelt Kosta Petrov, Andrej Vorobjev szerb–orosz kettőst.

A következő versenyt augusztus végén tartják a Spartacus pályáin, amikor a 10 000 dollár összdíjazású férfitornára kerül sor.