2024. szeptember 11., szerda
ROLAND GARROS

Jelena megelőzte Azarenkát

Janković és Lajović a 3. fordulóban – Đoković ma kilencedszer játszik Čilićtyel – Federer új csúcsa
Jelena Janković máris javított a ranglistás helyezésén (Fotó: Beta/AP)

Jelena Janković máris javított a ranglistás helyezésén (Fotó: Beta/AP)

Jelena Janković a harmadik egymásutáni nagy tornán összekerült a japán Kurumi Narával, és harmadízben is nyert. A volt világelső szerbiai könnyebben győzte le a japánt, mint az előző két meccsükön, a győzelemért járó pontokkal pedig a naprakész listán feljött Viktorija Azarenka elé a hatodik helyre. Ez a pozíció egyelőre nem szavatolt Jelenának, hisz ha a következő körben nem nyer a román Sorana Cirstea vagy a brazil Teliana Pereira ellen, akár hatan, közöttük a tegnap a centerpálya műsorát záró Ana Ivanović is, megelőzhetik.

Dušan Lajović is sikeres volt, hisz második párizsi meccsét is három játszmában nyerte. A 23 éves pazovai az észt Jörgen Zoppot múlta felül a reméltnél is könnyebben, és a következő körben a két amerikai, Jack Sock és Steve Johnson meccsének győztesével találkozik. Mindkettő magasabban rangsorolt, de ha Lajović hozza az eddigi játékát, eljuthat a Rafael Nadal elleni nyolcaddöntőig is. A spanyol tegnap nem sokat bajlódott a fiatal osztrák Dominic Thiemmel, a két elveszített adogatójátékkal sem adott igazi esélyt.

Janković és Lajović győzelmei révén már három szerbiai jutott a harmadik fordulóba, az este pedig Ana Ivanović is csatlakozhatott hozzájuk.

Đoković ma ugyanabból a helyzetből indul a horvát Marin Čilić ellen, amilyenben előzőleg a francia Chardybvan szembeni meccs előtt volt. Novak a horvát ellen is még veretlen, 8:0-ra vezet, és beírathatja kilencedik győzelmét. Čilić komolyabb játékerőt képvisel mint Chardy, és nem lesz könnyű ellenfél. A múltban néhány esetben szorongatta Đokovićot, akitől legutóbb az idén Indian Wellsben szenvedett vereséget.

Serena tényleg kiesett?

Taylor Townsend: Hogyhogy Serena kiesett? Tényleg kikapott? Ezt most komolyan mondja, vagy valami tréfa? Komoly? Hüha! Láttam, hogy 6:2 az első játszma, de azt hittem, ő vezet.

Novak Đoković: Elégedett vagyok a Chardy ellen mutatottal, de a következő fordulóban Čilić ellen még több kell. Amióta Ivaniševićtyel dolgozik, nagyon jól játszik. Magas fiú, aki roppant veszélyes lehet.

Egy ausztrál lap tudósításából: Bernard Tomić elég hülyén festett a sajtóértekezleten az ízléstelen rózsaszínű dzsekijében. Mintha azt hinné, hogy ő egy Michael Jackson.

A Roland Garros történetében első eset, hogy a női egyéni első két helyezettje már a 3. forduló előtt kiesett. A női mezőny így annyira veszített rangjából, hogy a volt világelsők közül már csak Sarapova, Ivanović és Janković, a Grand Slam-bajnokok soraiból pedig csak Sarapova, Kvitova, Kuznyecova, Stosur és Ivanović maradt versenyben. A női mezőnyben folytatódott a fiatalok sikeres szereplése, hisz a horvát Ajla Tomljanović, az amerikai Taylor Townsend, a holland Kiki Bertens, és a spanyol Theresa Torro-Flor is ott van már a 32 legjobb között.

Roger Federer új csúcsot állított fel az argentin ifjonc Schwartzman legyőzése révén. A svájcinak ez volt a 60. győzelme Párizsban, így ő lett az első teniszező, aki valamennyi nagy tornán nyert már ennyi meccset. Federer Melbourne-ben 73, Wimbledonban és az US Openen 67-67 győzelmet aratott.

Továbbra is pompásan szerepel a 25 ezer dolláros összdíjazású maribori tornán a 17 éves Ivana Jorović. A selejtezőből feljutott tehetséges čačaki tegnap a nálánál 12 évvel idősebb cseh Eva Birnerovát múlta felül, a negyeddöntőben pedig a ranglistán 222. paraguayi Montserrat Gonzalesszal mérkőzik. Jorović a tegnapi sikerrel bejutott az 500 legjobb közé, az esetleges újabb győzelme pedig további 40–45 hely haladást jelentene.

A kiseljaki futures tornán Peđa Krstin bosnyák és montenegrói ellenfeleket vert és a negyeddöntőben olasszal vagy franciával mérkőzik, míg a vicenzai challengeren Ilija Bozoljac a 2. fordulóban a spanyol Gerard Granollerstől kapott ki. Ugyanott Filip Krajinović ma az argentin Juan Ignacio Londeroval mérkőzik az elődöntőért.