2024. szeptember 11., szerda
ROLAND GARROS

Čilić alaposan megkínozta Đokovićot

Tomljanović legyőzte A. Radwanskát – Janković ma Cirsteával, Ivanović Šafarovával, Lajović pedig Sockkal játszik
Ajla Tomljanović sorra veri a kiemelteket (Fotó: Beta/AP)

Ajla Tomljanović sorra veri a kiemelteket (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković több mint háromórás meccsen nyert a horvát Marin Čilić ellen, és bejutott a Roland Garros nyolcadöntőjébe. A volt világelső csak az első két játszmában nyújtotta a tőle várhatót, a folytatásban pedig kemény és bizonytalan kimenetelű csatára kényszerült, ami jó teszt a folytatásra. Đoković vasárnap a francia Jo-Wilfried Tsonga és a lengyel Jerzy Janowicz meccsének győztesével találkozik.

Ana Ivanović nagy lendülettel, és példás támadójátékkal harcolta ki a 3. forduló jogát. A torna hat évvel ezelőtti bajnoka az első játszmában még bajlódott a mezőny egyik legfiatalabbjával, a tehetséges ukrán Elina Szvitolinával, aki sikerrel állta a kemény labdaváltásokat, és ügyesen kontrázni is tudott. A második szettben azonban kidomborodott a tapasztalatfölény, Ivanović könnyen érvényesítette az akaratát, és ma a nyolcaddöntőért a cseh Lucie Šafarovával találkozik, aki ellen 2:4-re áll a mérlege. Az első két csatát Ana nyerte, azóta pedig Lucie aratott zsinórban négy sikert.

Jelena Janković ma a román Sorana Cirsteával mérkőzik, akivel 2:3 a mérlege. Salakon kétszer játszottak, ebből egyszer már Párizsban is, és a román mindkétszer diadalmaskodott. Két éve már nem futottak össze a pályán, Jelena szerint pedig elérkezett a visszavágó ideje.

A tegnapi versenynap még egy nagy meglepetéssel kezdődött. A 21 éves horvát Ajla Tomljanović nem elégedett meg azzal, hogy legyőzte már Francesca Schiavonét és Jelena Veszninát, hanem még egy bravúros győzelemmel rontott be pályafutása első nyolcaddöntőjébe a nagy tornákon. Ajla két játszmában múlta felül a ranglistán harmadik lengyel Agnieszka Radwanskát, Párizsban még játszmát sem veszített, és vasárnap a negyeddöntőért a 14. kiemelt spanyol Carla Suaresszel mérkőzik.

Jelena kívánsága

Jelena Janković: A japán Narával zsinórban már a harmadik nagy tornán összefutottam, s most is legyőztem. Azt kívánom neki, hogy legközelebb legyen szerencséje, és kerüljön el a sorsoláson.

Fabio Fognini: Gaellel sose lehet könnyű a meccs. Mindig ádáz csatát vívunk, s csak egy dolog a biztos, még véletlenül sem lesz unalmas.

Gael Monfils: Fabióval vagy gyönyörű meccseket játszunk, vagy pedig túl feszült a hangulat. Most csak azt üzenném neki, hogy én játszom itthon, s ha nyerni akar, legyen nagyon erős.

Ellenfelet kapott mára Dušan Lajović is. A két szép győzelemmel rajtolt pazovai az amerikai tenisz reménységével, Jack Sockkal mérkőzik, és e meccsen minden eredmény lehetséges. Kisebb meglepetés, hogy az amerikai Donald Young legyőzte a veterán Feliciano Lopezt, a többi csatában pedig a favoritok nyertek és léptek tovább.

Nyert a vicenzai challenger negyeddöntőjében Filip Krajinović, ma pedig a döntőbejutásért a selejtezőből érkezett japán Josihito Nisiokával találkozik.

Lehetséges, bár nem valószínű, hogy a 17 éves Ivana Jorović dilemma előtt állt Mariborban, ahol tegnap játszotta a negyeddöntőt a paraguayi Montserrat Gonzalez ellen. A selejtezőből feljutott tehetséges čačaki nem volt teljesen esélytelen, viszont el kellett döntenie, vajon a profi tornán ad bele mindent, és ha nyer, további nagy ugrást jegyez a ranglistán, vagy pedig elégedett azzal, hogy bejutott az 500 legjobb közé, és veszít, majd azonnal elutazik Párizsba, ahol az ifjúsági Roland Garroson a lányok vasárnap kezdődő versenyének első kiemeltje lesz. Jorović szoros csatában veszített a dél-amerikaitól, így egy-két napos pihenés után vághat majd neki a párizsi serlegvadászatnak.

EREDMÉNYEK

Roland Garros, férfiak, 2. forduló: Murray–Matošević 6:3, 6:1, 6:3, Gasquet–Berlocq 7:6, 6:4, 6:4, Fognini–Bellucci 6:3, 6:4, 7:6, Verdasco–Cuevas 4:6, 6:7, 7:5, 6:4, 6:3, Kohlschreiber–Isztomin 6:3, 7:6, 6:2, Monfils–Struff 7:6, 6:4, 6:1, Seppi–Monaco 6:2, 6:4, 6:4, L. Mayer–Gabasvili 6:2, 4:6, 6:4, 6:4, Sock–Johnson 7:5, 6:4, 6:2, 3. forduló: Đoković–Čilić 6:3, 6:2, 6:7, 6:4, Federer–Turszunov 7:5, 6:7, 6:2, 6:4, Gulbis–Štepanek 6:3, 6:2, 7:5, nők, 2. forduló: Ivanović–Szvitolina 7:5, 6:2, Kvitova–Erakovic 6:4, 6:4, Halep–Watson 6:2, 6:4, Petković–Vögele 6:2, 4:6, 6:2, Mladenović–Riske 7:6, 3:6, 6:3, Errani–Pfizenmaier 6:2, 6:4, Makarova–Vandeweghe 6:4, 6:3, Cirstea–Pereira 6:2, 7:5, 3. forduló: Tomljanović–A. Radwanska 6:4, 6:4, Stosur–Cibulkova 6:4, 6:4, Suarez–Townsend 6:2, 6:2.