2024. szeptember 11., szerda
TENISZ, ROLAND GARROS

Lajović születésnapi jókívánsága Nadalnak

A pazovai csak négy játékot nyert a ma 28 éves világelső spanyol ellen – Jelena Janković kiesett Đoković ma Raonićtyal – Györe László budapesti győztes rajtja a 19. születésnapon

Dušan Lajović volt az utolsó teniszező, akivel a címvédő és világelső spanyol Rafael Nadal a mai 28. születésnapja előtt játszott, s honfitársa David Ferrer lesz az első, akivel egy nappal azután kell megmérkőznie, hogy belépett a 29. életévébe.

Az első feladat nem jelentett gondot, a spanyol egészen könnyen múlta felül az ellenfele hírnevétől és rangjától, valamint a Philippe Chatrier nevét viselő párizsi centerpálya látványától megilletődött pazovait. A másik már sokkal komolyabb lesz, sőt, lehet végtelenül nehéz is, mert, noha Nadal az eddigi 27 meccsük közül 21-et megnyert, a három legutóbbi esetben Ferrer diadalmaskodott kétszer, és ami Nadalnak a legkellemetlenebb emlék, áprilisban a monte-carlói negyeddöntőben is az idősebb spanyol győzött. Ferrer a ritkák egyike, aki elmondhatja magáról, hogy több mint egyszer győzte le Nadalt salakon. Ferrernek két ilyen győzelme van, a listát pedig Novak Đoković vezeti négy ilyen diadallal.

Đoković, aki egyesben, miután Jelena Janković tegnap kikapott Sara Erranitól, egyedüli szerbiaiként maradt versenyben, ma harmadszor találkozik a kanadai Miloš Raonićtyal, a tét pedig a Roland Garros elődöntője. Mindkétszer a szerb nyert, de két hete Rómában a kanadai komoly kihívást jelentett, és megeshet, hogy a mai mérkőzés sem lesz sétagalopp. Ugyanúgy kimondottan érdekesnek ígérkezik a negyeddöntő mai második meccse is, amelyben a cseh Tomáš Berdych és a lett Ernests Gulbis mérkőznek.

Boldog születésnapot, Rafael Nadal! (Beta/AP)

Boldog születésnapot, Rafael Nadal! (Beta/AP)

Lajović, habár nagy zavarában éppenséggel semmit sem mutatott a tegnapi meccsen, végül is elégedett lehet azzal, amit Párizsban elért. Az argentin Federico Delbonis elleni szép győzelme után kezére játszott a sorsolás, ilyenkor azonban az a legfontosabb, hogy a játékos élni tudjon az alkalommal. Lajović legyőzte az észt Jürgen Zoppot és az amerikai Jack Sockot, 180 pontot szerzett, jövő hétfőn ott lesz a ranglista 75. pozíciója táján, és ha tanult a tapasztalatból, további fejlődése várható, egy következő alkalommal pedig erősebb ellenállás is a legjobbak, így Nadal ellen is. Lehet, hogy már Wimbledonban, amelynek idején, június 30-án ő ünnepli a 24. születésnapját.

Nem lesz ott a záróküzdelmekben a Nestor–Zimonjić-férfipáros, akik a horvát Draganjától és a román Mergeától kaptak ki tegnap a negyeddöntőben, így Zimonjić már csak a vegyespárosra összpontosíthat, amelyben, a német Julia Görges oldalán bejutott az elődöntőbe.

Az ifjúsági mezőnyben a tegnapi mérkőzések befejeztével már csak egy-egy szerbiai és magyar maradt versenyben. Bondár Anna vasárnapi váratlan vereségét követően Petar Čonkić a papírformának megfelelően kapott ki egy spanyoltól, tegnap pedig a 2. fordulóban kiesett Katarina Jokić is, noha a francia Margot Yerolimos ellen a megnyert első játszma után a következő kettőben is előnyben volt, de nem tartott ki. Fölényesen nyert viszont az egyiptomi Sandra Samir ellen Stollár Fanni, és a román Jaqueline Cristian képezte első akadályt Ivana Jorović is könnyen vette. Stollár a 2. fordulóban a román Elena Gabriela Raduval, Jorović pedig az amerikai Usue Maitane Arconadával mérkőzik.

Györe László Budapesten kezdte meg a szereplést, és az 1. fordulóban nem volt gondja az ismeretlen osztrák Gibril Diarrával, így továbbjutással ünnepelte meg a 19. születésnapját. A zentai következő ellenfele a két magyar selejtezős egyike, Balla Péter vagy Zsiga Máté lesz.

Ellenfeleket kaptak a többiek is. Jovana Jakšić Marseille-ben az 1. fordulóban a kazah Szeszil Karatancsevával, Vesna Dolonc Nottinghamban a brit Emily Webley Smithtel, Fucsovics Márton Velencében az argentin Facundo Bagnisszal, Ilija Bozoljac Aradon az amerikai Daniel Kosakowskival, Nikola Milojević pedig Bodrumban a koreai Kim Jung Szekkel kezd.  

Nyitókép: Boldog születésnapot, Rafael Nadal! (Beta/AP)