2024. szeptember 11., szerda
TENISZ, ROLAND GARROS

Raonić sem volt magas akadály

Novak Đoković holnap Gulbisszal játszik a döntőért – Sarapova–Bouchard az első női elődöntő

Novak Đoković három játszmában győzte le tegnap a kanadai Miloš Raonićot, és bejutott a Roland Garros elődöntőjébe, ahol holnap a cseh Tomáš Berdych ellen magabiztos győzelmet ünneplő lett Ernests Gulbis lesz az ellenfele. Novak és Raonić meccse az adogatásról szólt. A kanadai csak kétszer ingott meg, az első játszma végén és a harmadik elején, míg a középsőt Novak rövidítésben nyerte. A belgrádi csak a hajrában lazított túl korán, amikor 5:2-nél nem fejezte be a meccset, de a következő adogatójátékában már nem hibázott, és Gulbis ellen a hatodik egymás közötti mérkőzésen az ötödik győzelemre hajt.

Előző este Gael Monfils esetenként sziporkázó játékkal múlta felül Guillermo Garcia Lopezt, míg Andy Murray mindhárom játszmában egy árnyalattal jobb volt Fernando Verdascónál.

A nőknél a hétfő esti meccseken Simona Halep könnyen győzte le az amerikai Sloane Stephenset, míg Szvetlana Kuznyecova a vártnál kevesebbet bajlódott a balkezes cseh Lucie Šafarovával. A két tegnapi meccs három játszmás lett. A fiatal spanyol Garbine Muguruza nagyszerűen kezdett a 2012-ben bajnok Marija Sarapova ellen, simán nyerte az első játszmát, a másodikban pedig 5:5-ig maradt az egyensúly. Ekkor nyerte a döntő fontosságú breaket az orosz, majd azonnal egyenlített. A harmadik játszmában a maratoni hosszúságú negyedik játék bizonyult perdöntőnek. Amikor Sarapova azt megnyerte, az elődöntő irányában nem volt számára már akadály. A másik meccsen a fiatal kanadai Eugenie Bouchard és a spanyol Carla Suarez vívtak kemény csatát. Bouchard rövidítésben nyerte az első játszmát, a másodikban a spanyol uralta a pályát, a harmadikban pedig Suarez húzott el 4:1-re. Biztos győzelemre állt, de a kanadai nem adta fel, majd 5:5-nél újra elnyerte a spanyol kezdőütését, a következő játékban pedig, habár az első meccslabdára kettős adogatási hibát vétett, már nem engedte ki kezéből a sikert, s mint januárban Melbourne-ben, Párizsban is a négy között szerepelhet. Bouchard ezzel már 12. a ranglistán, s ha holnap Sarapovát is legyőzi, feljut a nyolcadik helyre.

Az idény második Grand Slam-tornáján ma a negyeddöntő hátralevő négy meccsét tartják meg. A férfiaknál a tavalyi döntő ismétlése következik a címvédő és világelső spanyol Rafael Nadal, valamint honfitársa, a végtelenül harcias David Ferrer között, a másik találkozón pedig a brit Murray és a hazai közönség utolsó aduja, Monfils méri össze erejét. A nőknél a mezőnyben legmagasabban rangsoroltként maradt román Halep a hosszú idő után ismét szépen teniszező orosz Kuznyecovával, az olasz Sara Errani pedig a német Andrea Petkovićtyal mérkőzik.

A párizsi ifi mezőnyben már csak Ivana Jorović maradt versenyben, aki tegnap az amerikai Usue Maitane Arconadát győzte le, és a nyolcaddöntőben a francia Fiona Ferróval mérkőzik, és nehéz feladat vár rá. Megtévesztő ugyanis az adat, hogy Jorović az első kiemelt, Ferro pedig nincs az előnyösen sorsoltak között, hisz a párosítást az ifjúsági ranglista alapján készítették, amelyen Ivana a harmadik, Fiona pedig nincs az első 50 között. A 17 éves francia viszont a profi tornákon már sikeresebb, hisz amíg Jorović csak legközelebb jut el az első 500 határára, Ferro már a 416.

Györe László ma Budapesten a 22 éves és a ranglistán helyezetlen Zsiga Mátéval játszik, a törökországi Bodrumban győzelemmel kezdett Nikola Milojević második ellenfele pedig a 33 éves török veterán, Haluk Akkoyun lesz, aki sose volt a legjobb 500 között. Ilija Bozoljac az aradi challenger rajtján veszített, Velencében pedig Fucsovics Márton nem vette az első akadályt. Kiesett a marseilles-i női ITF-tornán Jovana Jakšić is, míg a rajton brit ellenfelet vert Vesna Dolonc a 2. körben a kanadai Sharon Fichmannal játszik, aki a Roland Garroson Jelena Janković ellenfele volt a 2. fordulóban. 

Pályán kívüli intelligencia

 

Novak Đoković: A női teniszben kevesen dolgoztak meg oly keményen a sikerért, mint Marija Sarapova. De ő csak a pályán végtelenül komoly, pályán kívül nagyon intelligens.

Jim Courier: Nadal szerény, és tudja, hogy aludhat a babérokon. Ezért őt salakon, három nyert játszmában legyőzni a tenisz történelmének legnehezebb feladata.

Dušan Lajović: Játszottam már top10-esekkel, de csak Nadallal szemben tapasztaltam igazán, hogy mit tudok és a teniszben hol járok. Számomra a meccs megfizethetetlen értékű tapasztalat volt.