2024. szeptember 10., kedd
US OPEN

Novak kivágta a huszonegyediket

Đoković négy játszmában nyert Murray ellen – A szombati elődöntőben a Wawrinkát verő Nisikorival – S. Williams–Makarova a női elődöntőben

Láthattuk már Novak Đokovićot sokkal jobban is játszani, viszont az Andy Murray elleni éjféli New York-i rangadón mutatott erős négyese is bőven elegendő volt arra, hogy a 21. egymás közötti meccsen megszerezze a 13. győzelmet, és a világelső bejusson a négy közé, ami immár zsinórban nyolcadik elődöntője az US Openen. E győzelmével Novak még egy mérföldkövön lépett túl, hisz a nyílt tenisz korszakának hetedik olyan játékosa lett, aki a New York-i tornán már 50 meccset tudott nyerni. Đoković a szombati elődöntőben a japán Kej Nisikorival játszik, aki előzőleg drámai ötszettes, és több mint négyórás mérkőzésen a 3. kiemelt svájci Stan Wawrinkát múlta felül.

Kej Nisikori csak nagy nehézségek árán tudta legyőzni Wawrinkát (Fotó: Beta/AP)

Kej Nisikori csak nagy nehézségek árán tudta legyőzni Wawrinkát (Fotó: Beta/AP)

Noha az önhibákkal nem fukarkodtak, Novak és Murray találkozója az ínyencek ízlése szerint kezdődött, és kettőjük korábbi nagy csatáinak méltó folytatását harangozta be. Novak az első játszmában kihagyta a break-előnyt, majd a rövidítésben jutott vezetéshez. A statisztika jó ismerői ekkor már a szerbre fogadtak, hisz eddig mind a nyolcszor legyőzte a skótot, amikor övé volt az első játszma. Novak a második szettben kétszer is előnyhöz jutott, Murray mindkétszer visszakapaszkodott, majd a rövidítésben egyenlített. A harmadikban 1:1 után Đoković három játékot nyert, és ekkor az előnyt már nem engedte ki a kezéből, a negyedikben pedig egy break is nyerő volt a már láthatóan kimerült és lehangolt skót ellen.

Đoković így megtartotta esélyét az idei és New Yorkban is a második, összesen pedig nyolcadik nagy serlegre, amivel végképp pontot tenne a találgatásra, hogy az év végén ki is lesz a világelső. Feltehetően nem lesz könnyű dolga az elődöntőben, hisz a két és fél évvel fiatalabb japánnal 1:1-re áll a mérlege. 2010-ben a Roland Garroson Novak nyert, 2011-ben Bázelban a japán 2:6, 7:6, 6:0-ra vágott vissza egy nagyon furcsa fordulat után, idén Miamiban pedig nem játszottak, mert Kej feladta az elődöntőt. Novaknak előny lehet az is, hogy Nisikori az előző két meccset csak kimondottan nehéz és hosszú csatában nyerte Miloš Raonić és Wawrinka ellen.

Az éjjel tudtuk meg az elődöntő másik párját. A cseh Tomáš Berdych a horvát Marin Čilićtyel, a volt világelső svájci Roger Federer pedig a francia Gael Monfilsszal találkozott. A papírforma Berdych és Federer győzelmét jósolja, de nem lesz kimondottan nagy meglepetés, ha az egyik vagy akár mindkét meccsen az alacsonyabban rangsorolt ünnepel.

Novak nem megy bulizni

Novak Đoković: Nem lesz semmilyen ünneplés, a gyúrás után azonnal megyek aludni. Boris biztosan eltörne a hátamon egy baseballütőt, ha bulizni mennék.

Kej Nisikori: Fogalmam sincs, hogyan sikerült befejeznem a meccset, de sikerült, és boldog vagyok. Most csak azt szeretném, hogy az elődöntőben teljes értékű harcos legyek.

Stan Wawrinka: Az ötödik szettben már mindketten kimerültek voltunk, de igyekeztem, hogy rajtam ez ne látsszon. Kej nem titkolta, hogy fáradt, de a játékán ez nem látszott.

A női elődöntőben ma a címvédő és világelső, valamint három váratlan kihívója szerepel. Serena Williams, aki könnyen győzött az olasz Flavia Pennetta ellen, a volt világelső fehérorosz Viktorija Azarenkát kiejtő balkezes orosz Jekatyerina Makarovával találkozik, akivel 3:1-re áll a mérlege, a másik ágon pedig a dán Caroline Wozniacki a kínai Suaj Penggel mérkőzik.

EREDMÉNYEK

A US Open negyeddöntőjében, férfiak: Đoković–Murray 7:6, 6:7, 6:2, 6:4, Nisikori–Wawrinka 3:6, 7:5, 7:6, 6:7, 6:4. Nők, negyeddöntő: S. Williams–Pennetta 6:3, 6:2, Makarova–Azarenka 6:4, 6:2.