2024. szeptember 10., kedd
US OPEN

Alakul az álomdöntő

Marin Čilić meglepte Tomáš Berdychet, a szaktekintélyek szerint főesélyes Roger Federer pedig 0:2-ről és két kivédett meccslabdáról fordított Gael Monfils ellen

Minden jel arra utalt, hogy a US Open férfi negyeddöntője az alsó ágon puszta formaság lesz, és a meccsek színvonala és tartalma meg sem közelíti a felső ág előző napi két mérkőzését. Logikus volt így gondolkozni, mert a horvát Marin Čilić és a cseh Tomáš Berdych nem ígérhetett olyan drámát, amilyet Kej Nisikori és Stan Wawrinka, míg Roger Federer és Gael Monfils csatája mégsem lehetett örökrangadó, mint Novak Đoković és Andy Murray párbaja volt. Kiderült azonban, hogy mindez csak részben volt érvényes. Láthatunk színvonalat és drámát is, a legfontosabb viszont, hogy férfi egyesben alakul az álomdöntő, és ha szombaton újabb csodák nem történnek, hétfőn a serlegért Roger és Novak idei ötödik, összesen 36. egymás közötti viadala szolgáltatja Rafael Nadal távollétében a szurkolók megálmodta álomdöntőt.

Roger Federerből ritkán törnek ki így az indulatok (Fotó: Beta/AP)

Roger Federerből ritkán törnek ki így az indulatok (Fotó: Beta/AP)

Berdychtől már tíz éve várjuk a megfelelő eredményeket, annak tükrében, hogy még a 2004-es pekingi olimpián az akkor tizenéves cseh, nagy meglepetésre és pazar karriert jelezve a világelső Federert verte. Ebből az idén sem láttunk semmit, Berdych továbbra is tisztes távolságban tartja magát a legjobbaktól, amit alátámaszt, hogy például a nagy négyessel 17:50 az összesített mérlege. A cseh a múlt éjjel a horvát Marin Čilić előtt is letette a fegyvert, és még játszmát sem tudott nyerni, pedig volt rá alkalma, hisz a harmadikban 4:1-re is vezetett. Čilić pályafutása során másodszor lett elődöntős a nagy tornákon, előző ilyen sikerét még 2010-ben az Australian Openen jegyezte, vagyis New Yorkban máris a legjobbját ünnepelheti. Ma Federer ellen hatodszor lép pályára, a korábbi öt meccset pedig mind elveszítette. Tény viszont, hogy a sikerhez legközelebb nemrég Torontóban járt, amikor csak 7:6, 6:7, 6:4-re veszített a svájcitól.

Ha a sportban lenne igazság, Federer a múlt éjjel már csomagolt volna. Monfils ugyanis nem rettent meg, még jobban játszott mint a svájci fiatalabb és a játékstílus alapján hasonmása, a bolgár Grigor Dimitrov ellen. A francia nagy stílusban nyerte az első két játszmát, a negyedikben pedig 5:4-es vezetésnél két alkalma volt a továbbjutásra Roger adogatásán. Nem élt vele, ami azután annyira letörte, hogy a folytatás puszta formaság lett.

A szervezők még nem adták ki, hogy ma a férfi elődöntőben melyik sorrendben következnek a meccsek, valószínű azonban, hogy előbb Novak és Kej játszanak, csupán azért, mert egy nappal korábban jutottak a négy közé.

Novak volt az erősebb

Andy Murray: Đoković erősebb volt. Mindent megtettem, a végsőkig küzdöttem, de véleményem szerint ő felkészültebb volt az erőigényes mérkőzésre.

Roger Federer: Amikor Monfilsnak két meccslabdája volt, azt mondtam magamnak, hogy nem adom fel küzdelem nélkül. Még hittem a fordulatban.

Marin Čilić: Tavaly ilyenkor otthon edzettem, a sérülés után éppen újrakezdtem, és meg sem fordult bennem a gondolat, hogy valaha is még elődöntős lehetnék a nagy tornák egyikén.

A női egyesben az éjjel játszották az elődöntőt, s az volt a kérdés, hogy Jekatyerina Makarova megszoríthatta-e Serena Williamset, s hogy Caroline Wozniacki a nagy formában levő teniszezőnők meccsén megállíthatta-e a kínai Suaj Peng pompás menetelését. Habár a S. Williams–Wozniacki döntő várható vasárnapra, három párosítás lehetséges, az eddigi mérleg pedig mindenképpen Serena mellett szól. Íme az állás: S. Williams–Peng 3:0, Wozniacki–Makarova 7:0, S. Williams–Wozniacki 8:1.

EREDMÉNYEK

A US Open negyeddöntőjében, férfiak: Čilić–Berdych 6:2, 6:4, 7:6, Federer–Monfils 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2.