2024. szeptember 10., kedd
US OPEN

Čilić ésszel és erővel nyert

A US Open férfi döntőjében: Čilić–Nisikori 6:3, 6:3, 6:3.

Új név került hétfőn este a Grand Slam-tornát nyert teniszezők listájára. Ez az adat ugyan már szombaton ismert lett, amikor a japán Kej Nisikori és a horvát Marin Čilić jutott a New York-i nagy torna döntőjébe, hétfőn azonban az is kiderült, hogy végül a horvát az ünnepelt, és ez akár sporttörténelmi fordulópontnak is számíthat.

Marin Čilić ismét nagyszerűen játszott. A US Open zárómeccsén semmivel sem mutatta, hogy első döntőjében számára ismeretlen területen jár, s alaposan megleckéztette a döntőkben szintén újonc japánt, aki igyekezetével és időnkénti káprázatos megoldásaival maga is megmutatta, hogy idei nagy menetelése még véletlenül sem a véletlenség műve, habár a minden tekintetben jobb horváttal már nem tudott elbánni, mint előzőleg Raonićtyal, Wawrinkával és Đokovićtyal.

A döntővel kapcsolatban elmondható, hogy Čilić nemcsak fizikai erejével és adogatásaival múlta felül Nisikorit, hanem a lábmunkája sem maradt el a japáné mögött, csaknem minden labdára időben érkezett, és a pszichikai harcot is megnyerte, mert általában nem biztos, de alibi ütésekkel próbálkozott, hanem merészen kockáztatva átgondolt, értelmes és – ahogy a helyzet megkívánta – a Nisikori védelme számára a lehető legnehezebb és legtöbbet ártó labdákkal támadott.

Első győztes nyilatkozatában Čilić arról beszélt, mi minden változott meg az életében, amióta Goran Ivanišević az edzője, és milyen hatással volt rá a doppingvád, amely miatt tavaly kényszerszüneten volt. Kifejtette továbbá, hogy szerinte vége a nagy négyes teljes uralmának, hisz Wawrinka januári ausztráliai sikere a többiek számára is felcsillantotta a reményt, hogy kemény munkával legyőzhetik a verhetetlennek vélt négyes bármelyikét.

Čilić a 26. évében jár, tehát nem az új hullám tagja. Másodszor jutott a legjobb tíz közé a ranglistán, ahonnan Andy Murray-t szorította ki, pályafutása 21. döntőjében pedig 12. tornagyőzelmét aratta, és most Nisikorival együtt komoly jelölt az évzáró mestertornára is. Čilić a harmadik horvátországi teniszező, aki GS-tornán egyéniben serleget nyert. A sort 1997-ben Iva Majoli nyitotta, amikor a Roland Garroson győzött, 2001-ben pedig Goran Ivanišević nyert Wimbledonban. Az egykori Jugoszlávia térségéből nagy tornát még négyen, Szeles Mónika, Mima Jaušovec, Novak Đoković és Ana Ivanović nyertek.

A US Open árnyékában kezdődött meg néhány női torna és challenger. A szerbiaiak nem nyitottak jól, hisz a hétfői szerény rajtot hasonló kedd követte. Aleksandra Krunić így Taskentben máris megtépázta a New Yorkban szerzett tekintélyét, mivel kikapott az ukrán Leszia Curenkótól, Isztambulban Miki Janković esett ki az 1. fordulóban, és a kora délutáni órákig csak Peđa Krstin győzött Banja Lukában.