2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Federerrel a döntőért

Novak Đoković sokkal jobb játékkal rukkolt ki tegnap a spanyol David Ferrer ellen a sanghaji 1000-es torna negyeddöntőjében, mint amilyent előző nap a kazah Mihail Kukuskinnal szemben nyújtott. Ennek eredménye, hogy a világelső és címvédő szerbiai két játszmában, másfél órányi játék után nyert, bejutott az elődöntőbe, amelyben ma a harmadik helyen kiemelt és örök rivális svájci veterán Roger Federerrel találkozik.

A meccs első játékában nagy harc alakult ki Ferrer adogatásán, s végül Đoković szerezte meg a vezetést, amelyet már nem engedett ki a kezéből, habár maga sem adogatott még a kívánt szinten, és 5:4-es vezetésnél két breaklabdát is mentenie kellett. A második játszmában is 2:0-val kezdett a világelső, ezúttal azonban Ferrer már kisebb ellenállást tanúsított, így Novak 4:2-es előnynél még egyszer elnyerte az adogatását, majd rutinosan zárta a csatát, amit követően az egymás közötti mérleget 13:6-ra javította. Ferrernek a vereség azt is jelenti, hogy az idei pontversenyben marad a kilencedik helyen, és egyre kisebb az esélye, hogy eljusson a mestertornára, amitől Sanghaj után Andy Murray és Grigor Dimitrov is eltávolodtak.

Az előző versenynap utolsó meccsén Federer könnyen győzte le a spanyol Roberto Bautistát, amivel nemcsak az elődöntő jogát harcolta ki, hanem egyet lép a ranglistán is. A svájci megelőzte Rafael Nadalt, és hétfőn már második lesz.

A negyeddöntő meglepetése a francia Gilles Simon győzelme a cseh Tomáš Berdych ellen. Két játszmán át egyenrangú küzdelem folyt, a harmadikban azonban a szívós francia olyannyira felülkerekedett, hogy játékot sem adott a csehnek. Feliciano López is folytatta jó szereplését, tegnap Mihail Juzsnijt verte három játszmában, és feljutott a ranglista 14. helyére, s még egyet léphet, ha ma Simont is felülmúlja.

Ma tehát a torna nagy rangadóján Đoković és Federer idei 5., összesen 36. meccse következik. A svájci vezet 18:17-re, Novaknak pedig az idén már harmadízben adódik alkalma az egyenlítésre. Dubajban és Monte-Carlóban nem élt a lehetőséggel, Indian Wellsben és Wimbledonban viszont győzött, és ismét karnyújtásnyira került a sportágban minden idők legjobbjának tartott svájcihoz. A mérkőzés tétje a világranglista első helye is. Ha ugyanis Đoković nyer, 99 százalékos az esélye, hogy az évet a lista élén zárja, ha viszont Federer győz, még létezik elmélet, miszerint novemberben megelőzheti a szerbet.

Györe László ismét sérüléssel bajlódik, és nem tudta befejezni a simkenti elődöntőt. A harmadik játszmában, két szoros és rövidítésben eldöntött szett után, a francia Maxime Hamou 3:2-re vezetett, amikor a zentai játékos feladta a meccset.

SANGHAJ. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Federer–Bautista 6:4, 6:2, negyeddöntő: Đoković–Ferrer 6:4, 6:2, Federer–Benneteau 7:6, 6:0, Simon–Berdych 7:6, 4:6, 6:0, F. López–Juzsnyij 5:7, 6:4, 6:4.

OSZAKA. – A női torna negyeddöntőjében: Dijasz–Konjuh 6:7, 6:4, 6:2, Szvitolina–Davis 6:2, 6:4, Kumkhum–Keys 6:2, 4:3 – feladás, Stosur–Putinceva 6:4, 6:1.

TIANCSIN. – A női torna negyeddöntőjében: S. Cseng–Cirstea 6:4, 2:6, 6:1, Peng–Tomljanović 7:6, 2:6, 7:5, Benčić–Hszie 6:4, 4:6, 6:2, Riske–Lepcsenko 7:6, 6:3.

LINZ. – A női torna 2. fordulójában: Pironkova–Bouchard – küzdelem nélkül, Knapp–Rybáriková 6:3 – feladás, Friedsam–Čepelová 6:0, 6:4, Ka. Plíšková–Barthel 6:4, 6:2.

SIMKENT. – A futures elődöntőjében: Hamou–Györe 7:6, 6:7, 3:2 – feladás.