2024. szeptember 9., hétfő

Álomdöntő volt Montrealban

Valamivel éjfél előtt dőlt el, hogy a montreali 1000-es tornát Novak Đoković vagy pedig Andy Murray nyerte. A két 28 éves jutott az eszményi döntőbe, amelyben Novak csaknem 6600 pontra növelhette amúgy is óriási előnyét a ranglistán, és további rekordokat dönthetett, míg Murray részben felszabadultan játszhatott, hisz két célját máris megvalósította: Novak után másodikként biztosította ugyanis a helyét az évzáró Mestertornán, a ranglistán pedig megelőzte Roger Federert, és feltört a pályafutása legjobbját beállító második helyre.

Đoković és Murray eddig 27 alkalommal mérkőztek, és Novak 19:8-ra vezet. A világelső a legutóbbi 26 hónapban kimondottan sikeresebb, hisz a 2013-as wimbledoni döntő után zsinórban nyolcszor nyert. Az idén már négyszer találkoztak, s következtetésszerűen Đoković a melbourne-i döntőben, az Indian Wells-i elődöntőben, Miamiban a döntőben és a Roland Garros elődöntőjében is győzni tudott. A hagyomány azonban aligha számított a múlt éjjeli meccs előtt, és megint érdekes, színvonalas és bizonytalan csata volt kilátásban. Đoković az 55. serlegért, az 1000-es tornákon a 25., Kanadában pedig a negyedik titulusért játszott, Murray a 35. ATP-trófeát, a 11. 1000-es rangú és a harmadik kanadai diadalt, és természetesen Novak elleni rossz sorozatának megszakítását óhajtotta.

A skót könnyedén jutott a döntőbe, hisz a negyeddöntőben Jo-Wilfred Tsongát rutinosan, az elődöntőben pedig az előzőleg Rafael Nadal ellen győztes Kej Nisikorit iskolajátékkal múlta felül. Ezzel szemben Novak a negyeddöntőben csak csodával határos módon kerülte el a kiesést. A lett Ernest Gulbis ellen elveszítette az első játszmát, a másodikban is break-hátrányban volt, majd a rövidítésben riválisa 6:4-es vezetésnél adogatott. Novak kimászott a bajból, majd a döntő játszmában már remekelt. Az elődöntőben a francia Jeremy Chardy ellen már magabiztos volt, s mindkét játszma elején előnyt szerzett, és meg is tudta őrizni.

Csoda történt Torontóban, ahol a 18 éves Belinda Benčić kivételes sorozattal döntős lett. A svájci tehetség zsinórban nyert Eugenie Bouchard, Caroline Wozniacki, Sabine Lisicki, majd Ana Ivanović és végül két és fél órás pazar meccsen Serena Williams ellen is, a címért pedig az este a román Simona Haleppel vívott meg. Benčićnak szavatolt a ranglista 15. helye, de ha serleget nyert, ma már a 12. lesz.

Mától Cincinnatiban szerepel az élmezőny, ahol négy szerbiai lesz érdekelt, és versenyben van a magyar Babos Tímea is, aki, miután legyőzte a brit Heather Watsont, az éjjel a tábláért a fehérorosz Aleikszandra Szasznoviccsal mérkőzött. Selejtezett Aleksandra Krunić is, de meglepetésre súlyos vereséget szenvedett a japán Miszaki Dojtól. Novak Đokovićnak jó a sorsolása, hisz a címvédő Roger Federer, valamint Andy Murray és Rafael Nadal az alsó ágon kapott helyet. A csak 90 pontot védő Novak a 2. fordulóban valószínűleg a luxemburgi Gilles Müllerrel találkozik, majd a döntőig Tsonga, Stan Wawrinka és Nisikori következhetnek. Viktor Troicki a rajton az amerikai veterán Mardy Fishsel kerül szembe, győzelem esetén pedig a 2. fordulóban Murray a valószínű riválisa. Ana Ivanović a 2. fordulóban Venus Williamsszel, a harmadikban Carla Suarezszel mérkőzhet, Jelena Janković első ellenfele pedig az amerikai Madison Brengle.

Janko Tipsarević a vancouveri challengeren indul és az üzbég Faruk Dusztovval kezd, Cordenonsban Filip Krajinovićnak az egyiptomi Mohamed Szafvat, Peđa Krstinnak az olasz Paolo Lorenzi, Miljan Zekićnek pedig a szintén olasz Filippo Volandri jutott a sorsoláson. A német Meerbuschban szabadkártyával szerepel egy ismeretlen szerbiai, a 23 éves Pavle Daljev, aki futures tornákon eddig csak ötször jutott táblára, de meccset még nem nyert.

MONTREAL – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Gulbis 5:7, 7:6, 6:1, Chardy–Isner 6:7, 7:6, 7:6, Nisikori–Nadal 6:2, 6:4, Murray–Tsonga 6:4, 6:4, elődöntő: Đoković–Chardy 6:4, 6:4, Murray–Nisikori 6:3, 6:0.

TORONTO – A női torna negyeddöntőjében: S. Williams–Vinci 6:4, 6:3, Benčić–Ivanović 6:4, 6:2, Curenko–Errani 6:4, 6:4, Halep–A. Radwanska 0:6, 6:3, 6:1, elődöntő: Benčić–S. Williams 3:6, 7:5, 6:4, Halep–Errani 6:4, 6:4.

CINCINNATI – A női torna selejtezője 1. fordulójában: Doi–Krunić 6:2, 6:0, Babos–Watson 6:2, 1:6, 6:3.

SARM ES-SEJK. – A futures negyeddöntőjében: Tepavac–Capecchi 3:6, 6:1, 6:0, elődöntő: Tepavac–Harris 6:2, 6:1.