2024. szeptember 12., csütörtök

Delpo taposta a gázpedált

Novak Đoković győzelmi sorozata a 22.-nél szakadt meg, hisz a világelső szerb szombaton éjjel háromjátszmás drámai meccsen veszített az argentin Juan Martín del Potro ellen az Indian Wells-i torna elődöntőjében. Mivel előzőleg Rafael Nadal nyert a cseh Tomáš Berdych ellen, az éjjel a spanyol és az argentin vívott meg a serlegért.

Đoković a péntek éjjeli negyeddöntőben kiváló játékkal győzte le a francia Jo-Wilfried Tsongát, ami biztató előjelnek számított az elődöntő előtt, remekelt viszont Del Potro is, aki szintén nagyszerű játékkal, három játszmában búcsúztatta az olimpiai bajnok brit Andy Murray-t. Az elődöntőben azután a cseh Berdych túl félénken és nagy hibaszázalékkal nem tudta megszorítani Nadalt, noha volt esélye, hisz a második játszmában 5:3-as vezetésnél adogatott az egyenlítésért. A hajrában mindent elrontott, így az éjjel Nadal a világranglista negyedik helyének visszaszerzéséért mérkőzhetett meg Del Potróval, aki viszont győzelem esetén nemcsak első 1000-es trófeáját szerezte meg, hanem megelőzte Berdychet, és a ranglista hatodik helyére állt.

A Đoković–Del Potro mérkőzés az adogatók magabiztos játékával indult, a szerb pedig a nyolcadik játékban keményített be, de a négy breaklabda egyikét sem tudta kihasználni. A 10.-ben újabb három esélyt kapott, és élt is vele, ami az első játszma megnyerését is jelentette. Del Potro nem csüggedt, mint Murray ellen is, a második játszmában főleg tenyeresei révén teljes fölényben volt, kétszer elnyerte Novak adogatását, és 5:2-es vezetésnél az egyenlítésért szervált. Novak sem adta fel, 5:4-re még feljött, de még egy breakhez már nem volt ereje. Đoković a döntő játszmát parádésan kezdte, 3:0-ra elhúzott, de ez sem bizonyult elegendőnek. Az argentin nemhogy nem adta fel, hanem még növelte is a játék szintjét, és a következő öt játékon a gázpedált a padlóig taposva robogott végig. Đoković ezekben a percekben tehetetlen volt, bármit próbált, Del Potrónak mindenre volt válasza, és a legkisebb esélyekből is profitált. Đoković nem tudta áttörni az argentin fonákját, a tenyeresén próbálkozva pedig még kevesebbet ért el, hisz az argentin ebben az elemben szinte minden helyzetből hibátlannak bizonyult.

Del Potro teljesen megérdemelten jutott tehát a döntőbe, Đoković vigasza pedig, hogy megvédte a tavalyi pontokat, és még növelte is az előnyt a közvetlen riválisokkal szemben. Novak a mai ranglistán 4575 ponttal előzi meg Roger Federert és 4930 ponttal Murray-t.

A női egyes döntőjébe az orosz Marija Sarapova és a dán Caroline Wozniacki jutott be. Sarapova ezzel átveszi Viktorija Azarenkától a ranglista 2. helyét, Wozniacki pedig megelőzi Sam Stosurt, és mától a 9. pozíciót foglalja el.

A világ legjobb teniszezői Kaliforniából Floridába költöznek, ahol a selejtezővel ma indul a híres Key Biscayne-i torna, amelyen Đoković és S. Williams védik a serleget. Serena csütörtökön este, Đoković pedig közép-európai idő szerint szombaton hajnali 1 órakor játssza le első meccsét.

Eredmények, férfiak, negyeddöntő: Đoković–Tsonga 6:3, 6:1, Del Potro–Murray 6:7, 6:3, 6:1, elődöntő: Del Potro–Đoković 4:6, 6:4, 6:4, Nadal–Berdych 6:4, 7:5. Nők, elődöntő: Sarapova–Kirilenko 6:4, 6:3, Wozniacki–Kerber 2:6, 6:4, 7:5.