2024. szeptember 12., csütörtök
A TENISZRANGLISTA 40. ÉVE, EVERTTŐL ĐOKOVIĆIG (2.)

Az utólag megkerült világelső

Amikor manapság azt mondják, hogy komputeres világranglista, az ember azt hinné, hogy kezdettől fogva így is nevezték. Igazán nem volt nagyon régen, csak 37 évvel ezelőtt, amikor a női tenisz második királynőjét kellett volna felavatni, de mai értelemben vett számítógépek még nem léteztek, a ranglistát ceruzával és papíron készítették, azt pedig minden nyomdász tapasztalatból megmondhatja, hogy ahol név és szám, a háttérben pedig ember van, ott a hiba. Nos, ilyen tévedés folytán nem lett 1976. április 26-án világelső az ausztrál Evonne Goolagong, noha a bennszülött aboridzsin (vagy aboriginál) származású teniszezőnő egy korszak kiemelkedő alakja volt, eredményeivel pedig, ha csak rövid időre is, de kiérdemelte az első helyet.

Evonne Fay Goolagong 1951. július 31-én született Új-Dél-Wales ausztrál tartomány Griffith nevű városában a nyolcgyermekes bennszülött család harmadik gyermekeként. Apja, Kenny Goolagong birkanyírással kereste kenyerét, anyja, Melinda pedig háziasszony volt. A család, az apa mesterségéből kifolyólag, az ötvenes években rurális vidékre, Barellan városkába költözött, ahol a gyermekek – a bennszülöttek iránti szegregáció miatt – eleve esélytelenek voltak bármilyen pályafutásra. Evonne-ra, az élénk kislányra azonban rámosolygott a szerencse. Az iskolában játék gyanánt teniszezgetett, de aligha jut be a haladást is szavatolható helybeli klubba, ha annak egyik jótevője nem lett volna Bill Kurtzman földbirtokos és a sport nagy szerelmese. Kurtzmant nem érdekelte a bőr színe, ő az aboridzsin iskolát is támogatta, észrevette az ügyes lánykát, személyesen íratta be az elit klubba, és buzdította, hogy vegye komolyra a sportot. Mindez nem lett volna elegendő, ha Ausztráliában, amely akkoriban az egyik legerősebb tenisznemzet volt, a nagyvárosi klubok tehetségkutatói nem járták volna a vidéki tenisziskolákat. Vic Edwards híres edző két ügynöke véletlenül Barellanba tévedt, és azonnal jelentették a főnöknek, hogy láttak egy aboridzsin kislányt, akit Sydneybe kellene vinni. A szülőknek nem volt kifogása, Evonne 17 évesen a nagyvárosba került, egy év múltán ott érettségizett is, és, más megoldás híján, az edző birtokán lakott. Ami azután következett, már könnyen kitalálható: Evonne kora egyik leghíresebb teniszezője lett.

Csak három évvel azután, hogy Sydneybe került, már meg is választották az év ausztráljának. Nem ok nélkül, hisz abban az évben megnyerte a Roland Garrost és a wimbledoni tornát is, aminek óriási visszhangja lett. Sok Grand Slam-tornát kihagyott, mert egy ideig Billie Jean King profi teniszcirkuszában szerepelt, így is azonban nyert hét nagy serleget. Négyszer volt Ausztrália, kétszer Wimbledon és egyszer a Roland Garros legjobbja. Abban az időben rendkívül sikeres volt, hisz csaknem minden versenyén bejutott a döntőbe, így 1973 és 1978 között valamennyi nagy tornán, ahol csak indult, zárómeccset játszott. Egyszer sem győzött viszont New Yorkban, de ott azzal lett csúcstartó, hogy 1973 és 1976 között zsinórban négy döntőt veszített. Csúcs volt az is, hogy 1975 és 1977 között játszmavesztés nélkül nyerte meg háromszor egymás után az Australian Opent. Ezt a rekordot később Steffi Graf állította be.

Evonne pályafutása során 68 tornát nyert, 869 profi meccsén 704:165 volt a mérlege, a Grand Slam-tornákon pedig 133 mérkőzést nyert, s csak 29-et veszített el. Utolsó GS tornáját 1983-ban, tízéves távolmaradás után Párizsban játszotta. A 3. fordulóban, immár 32 évesen találkozott Chris Everttel, és miután kikapott, azonnal jelezte pályafutása befejezését.

Számos trófeája és felszerelésének tárgyai, közöttük a híres bolerós mez, az ausztrál nemzeti múzeumban látható. A karrier után tagja volt az ausztrál sportbizottságnak, aboridzsin sportnagykövetként járta az országot és világot, 2002-ben a Fed-kupa-válogatott kapitányi tisztjét is betöltötte, 2003-ban pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bizottság is kitüntette az aboridzsin gyerekek sportolási támogatásából kifolyólag.

Evonne 1975-ben férjez ment Roger Cawley brit teniszezőhöz, akivel ma is együtt él. A házasság első nyolc évében a floridai Nápolyban éltek, és két gyermekük született. 1983-ban látogatott először haza, akkor is anyja temetésére, és a család ott is maradt. A queenslandi Noosa Headben telepedtek le, ahol lányuk, Kelly teniszakadémiát működtet, fiuk, Morgan pedig Sydneyben profi az ausztrál fociban.

A nagyszerű eredmények elismeréseként Evonne-t 1988-ban beválasztották a teniszhírességek csarnokába, magánéletéből pedig az is ismert, hogy megrögzött hazárdjátékos, aki hozzávetőleges számítások szerint több mint 200 ezer dollárt veszített.

Evonne még profi pályafutása kezdetén, 1972-ben egy dél-afrikai tornára volt hivatalos. Mint kétszeres GS-bajnokot a bőrének színe miatt nem lehetett csak úgy visszautasítani, ezért az apartheid szellemében uralkodó dél-afrikai kormány a Nemzetközi Teniszszövetség nyomására egyedi megoldást talált, és Evonne-t, a jelentős mértékű felháborodás ellenére, egy hétre ideiglenes fehér bőrűnek nyilvánította.

A hétszeres GS-bajnokot 2007-ben érte élete legnagyobb meglepetése. Mivel már korábban is akadtak viták a ranglisták elszámolási mércéi miatt, és mert a floridai St. Petersburgban, a WTA székhelyén számos kézzel írott okmány elveszett, utólag számítógépes ellenőrzést végeztek, amikor megállapították, hogy Evonne Goolagongot két hétre, 1976. április 26-a és május 9-e között megillette a ranglista első helye. A tévedést jóvátették, Evonne 31 év után ezt az elismerést is megkapta, s azóta hivatalosan a női tenisz 16. világelsőjeként vezetik, habár valójában ő volt a második.

Barellan városkában, ahol nevelkedett és ahol a tenisszel megismerkedett, egy parkot neveztek el róla.