2024. szeptember 12., csütörtök

Négyen a negyeddöntőért!

Már-már hozzászoktunk, hogy hetente csak Novak Đoković marad versenyben a nemzetközi tornák zárószakaszára, a többiek pedig meglehetősen gyorsan kiesnek, noha korábbi eredményeik és sikeres pályafutásaik jobb teljesítmények lehetőségét sugallják. Ezen a héten végre Novak társakat kapott, hisz Miamiban Janko Tipsarević, Ana Ivanović és Jelena Janković is ott van a legjobb 16 között. A két lány az éjjel játszott a negyeddöntőért, Novak és Janko pedig ma lépnek pályára.

Đoković előző este az indiai Somdev Devvarmannal játszott, s az erős szélben nem nagyon törte magát, így is elég könnyen, két játszmában nyert. Következő ellenfele a német veterán Tommy Haas, akivel 4:2 a mérlege. Haas mindkét győzelmet 2009-ben füvön aratta, azóta Novak kétszer már visszavágott, és ma is esélyesnek számít.

Tipsarević végre kivágta a rezet. Eleinte ugyan úgy tűnt, nem tud ellenállni a dél-afrikai Kevin Andersonnak, aki megnyerte az első játszmát, a másodikban 5:4-re és 6:5-re, majd a rövidítésben 4:2-re is vezetett. Janko nagy lendülettel harcolt, egyenlített, amivel teljesen letörte a riválisát, és azután játékvesztés nélkül hozta a döntő játszmát. Janko mai ellenfele a francia Gilles Simon, akivel a múltban nem sok sikere volt. A keményen védekező francia 6:2-re vezet a ranglistán 9. belgrádi ellen.

Ana Ivanović egészen jól játszott az orosz Szvetlana Kuznyecova ellen, s érvényesítette a hagyomány diktálta papírformát, hisz hétfő hajnali győzelmével Ana 8:3-ra vezet az orosz ellen. Ivanović az éjjel a negyeddöntőért az olasz Sara Erranival találkozott, aki ellen 2:1-re vezet, de akitől tavaly a Roland Garroson kikapott. Ana előnye, hogy most kemény borításon mérkőznek.

Janković is már felülmúlta az elvárást, és az este Ivanović legjobb barátnőjével, a román Sorana Cirsteával játszott. A román vezet 2:1-re, de az egyetlen kemény pályás meccset tavaly Jelena nyerte.

Cirstea váratlan résztvevője a nyolcaddöntőnek, hisz a német Angelique Kerbert kellett legyőznie, kisebb meglepetés viszont, hogy a cseh Klára Zakopalová kiütötte az orosz Marija Kirilenkót.

A múlt héten Umagban játszottak ifjúsági tornát, amelyen a belgrádi Nikola Milojević és a zentai Györe László jutott a döntőbe. Kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a zárómeccset lemondták, így mindketten a győztesnek kijáró pontokat kapták. Györe maradt Isztriában, hisz ifieredményei révén helyet kapott a vrsari 10 ezer dolláros futures torna főtábláján, amelyet a portugál Pedro Sousa és a magyar Balázs Attila vezetnek. Györe az 1. fordulóban a ranglistán 490. bolgár Alekszandar Lazovval találkozik, s ha nyer, a 2. fordulóban az egykori élvonalbeli szlovák teniszező, Miloslav Mečir azonos nevű fia, a torna 7. kiemeltje következik.