2024. szeptember 12., csütörtök

húgocska verte a nővért

Az első párizsi nap rangadóját, legalábbis a salakon mutatottak alapján, a centerpálya zárásán a volt világelső Venus Williams és a lengyel Urszula Radwanska játszották. A papírforma ugyan ígért némi parázst, hisz Venus egyre gyöngébb, Urszula pedig egyre jobb, az esélyes mégis az amerikai veterán volt, ha másért nem, hát a lényegesen nagyobb tapasztalata miatt. A lengyel ihletetten játszott, s habár gyakran vétette azt a hibát, hogy a második adogatást Venus tenyeresére küldte, ami rendszerint azonnali pontvesztésnek bizonyult, rövidítésben mégis megszerezte a vezetést, majd a második játszmában 3:5-ről tért vissza, de nem használta ki a 4:0-ás vezetést az újabb rövidítésben. A harmadik játszmában Urszula vezetett 5:1-re, ám Venus még megpróbálta a lehetetlent, feljött 5:4-re, a teljes fordításra viszont már nem volt sem testi, sem lelkiereje. A mérkőzés legfrappánsabb adata, hogy a szervakirálynő hírében álló volt világelső, noha kilencszer breakelt, 11 alkalommal veszítette el saját kezdőütését. Három óra 19 percnyi játék után végül Agnieszka Radwanska húga nagyszerű győzelmet ünnepelhetett Serena Williams nővére ellen.

A korábbi világelső, Caroline Wozniacki a római vereségért Párizsban vághat vissza Bojana Jovanovskinak

A korábbi világelső, Caroline Wozniacki a római vereségért Párizsban vághat vissza Bojana Jovanovskinak

Kellemes meglepetés, bár nem akkora, mint az előző, Bojana Jovanovski győzelme a cseh Barbora Zahlavova ellen. Bojanának alig valamivel több, mint egy órára volt szüksége, hogy bejusson a 2. fordulóba, amelyben a dán Caroline Wozniackival mérkőzik. Rómában két hete Jovanovski nyert, nehéz azonban elképzelni, hogy újabb csoda történik, és a volt világelső ismét kikap.

Viktor Troicki saját kezűleg sem választhatott volna jobb ellenfelet az 1. párizsi fordulóra, mint akit a sorsolás adományozott neki. Az amerikai veterán James Blake egykor nagyszerű játékos volt, a legjobb öt közé tartozott, ám ma már erről csak halvány emlékek élnek, viszont labdái eszményinek bizonyultak arra, hogy játékba hozzák a két éve 12. belgrádit, aki a legújabb világranglistán már az 57. helyre esett, s aki sehogyan sem leli korábbi önmagát. Blake ellen Troicki gondtalan és könyörtelen nagymester látszatát keltette, s a könnyű győzelem, azon kívül, hogy gyógyírként hatott a sebzett önbizalomra, nagyszerű edzés is volt a folytatásra, hisz mindenképpen salakos mester, az argentin Juan Monaco vagy pedig a spanyol David Gimeno következik. Troicki lelkét melengethetné a hagyomány is, hisz Monaco ellen 3:1, Gimenóval szemben pedig 2:0 a mérlege.

Ha csak az eddigi meccsek döntenének, Janko Tipsarevićnak ma nem lenne keresnivalója a francia Nicolas Mahut ellen, hisz mindkétszer veszített, Jelena Janković pedig kimondott esélyes lenne a szlovák Daniela Hantuchova ellen, hisz 5:3-ra vezet ellene, és legutóbbi két salakos meccsüket magabiztosan nyerte. A nagy esélyes mégsem ő, hanem Novak Đoković, aki az első párizsi serlege felé vezető nehéz utat ma a belga David Goffinnel kezdi. A világelsőnek talán nem lesz annyi problémája, mint Rafael Nadalnak volt tegnap a német Daniel Brandsszal. A hórihorgas német majd három órás kemény csatára kényszerítette a címvédőt, s a második játszma rövidítéséig, amelyben Brands 3:0-ra vezetett, még a bombameglepetés lehetősége sem volt kizárt. Igazi csoda tegnap a késő délutáni órákig nem történt, egyedül a cseh veterán Radek Štepanek mondott korai búcsút, mivel három rövidítésben kikapott a fiatal ausztrál Nick Kyrgiostól.

Nyitókép: A korábbi világelső, Caroline Wozniacki a római vereségért Párizsban vághat vissza Bojana Jovanovskinak