2024. szeptember 12., csütörtök

Novak kivárta a hibákat

Novak Đoković gyöngén játszott az idei első esős párizsi napon, és a belga David Goffinnak az egyes játszmák hajrájában vétett végzetes hibáinak köszönhetően mégis könnyedén jutott a második fordulóba, amelyben a horvát Ivan Dodig és az argentin Guido Pella meccsének továbbjutójával találkozik.

A játéknap az eső miatt majdnem háromórás késéssel kezdődött, majd további egy órával később egy, a Párizsra oly jellemző furcsaság következett. Janković és Hantuchova meccsét ugyanis az újbóli eső miatt megszakították, még a műanyag védőszőnyeget is a salakra húzták, viszont a többi, nagyjából 50-100 méterrel odébb levő pályán még vagy 15 percig folytatódhattak a mérkőzések.

Jelena Janković tegnap csatlakozott a már korábban továbbjutó szerbiai teniszezőkhöz. Jelena a kilencedik meccsükön hatodszor győzte le a szlovák Daniela Hantuchovát, és a 2. fordulóban a fiatal spanyol Garbine Muguruzával mérkőzik. Jelena gyors break révén jutott előnyhöz, amit az első játszmában meg is őrzött, a másodikban azonban a szlovák 5:0-ra elhúzott. 5:2-nél következett az egyórás esőszünet, majd Janković 5:5-ig meg sem állt. Rövidítést játszottak, amelyben Janković az első két meccslabdáját kihagyta, a harmadiknál viszont Hantuchova messze a vonalon kívülre bombázott. Vesna Dolonc, mint ahogyan azt feltételezni is lehetett, nem tudta felvenni az egyenrangú csatát a kínai Zsi Zsenggel, és az első szerbiai kieső lett a párizsi torna fő tábláján.

Az 5. kiemelt cseh Tomáš Berdych és az egykor ranglistahetedik, de a sérülések sorozata miatt erősen visszaesett és a játékstílusa miatt változatlanul kivételesen népszerű francia Gael Monfils meccse okkal érdemelte ki a hétfő esti rangadó címet. A francia 2:0-ra vezetett, a harcias cseh azonban két rövidítésben egyenlített, és szoros ötödik játszma döntött. Mindenki azt hitte, hogy Monfils nem bírja erővel és idegekkel, de tévedtek, hisz a francia végig nagy lelkesedéssel játszott, és ő okozta, legalábbis papíron, a torna eddigi legnagyobb meglepetését. Berdych ugyan először veszített Monfilstól, viszont folytatott egy hagyományt, miszerint 2007-től minden évben legalább egy nagy tornán kiesik az első fordulóban. A páratlan években ez a Roland Garros, ahol immár negyedik rajtvereségét szenvedte, 2008-ban és 2010-ben a US Openen, 2012-ben pedig Wimbledonban bukott el már az első akadályon.

Más váratlan eredmény nem született, az esélyesek zömmel magabiztosan nyertek, így Marija Sarapova, Angelique Kerber, Samantha Stosur, Richard Gasquet, Jerzy Janowicz és Ernests Gulbis is különösebb megerőltetés nélkül jutott a 2. fordulóba, ahol nem lett hely a magyar Czink Melinda számára. Az egyetlen magyart a torna volt bajnoka, az olasz Francesca Schiavone győzte le. Schiavone 6:0, 3:0-val kezdett. Czink a második szettet még rövidítésre mentette, de abban az olasz veterán bizonyult jobbnak. A hétfői játéknapon jegyeztek egy kuriózumot is, hisz az amerikai Williams és lengyel Przysiezni találkoztak, akik már a selejtező döntőjében is játszottak. Pénteken az amerikai nyert, a lengyel pedig szerencsés vesztesként mégis táblára került, ott újra az amerikait kapta, és vissza is vágott neki.