2024. szeptember 12., csütörtök
ROLAND GARROS

Megszenvedtek a világelsők

Đoković Kohlschreibert, Federer Simont győzte le nehezen – Ivanović is kiesett – Györe továbbjutott

Novak Đokovićnak volt oka az őszinte örömre, mert egy nagyon nehéz párizsi napot úszott meg. A világelső szerb csaknem serleget nyerő ünnepléssel emelte a magasba karját a német Philipp Kohlschreiber elleni meccs után, hisz játékának színvonala csak töredéke volt a két nappal korábbinak, leadott egy játszmát, viszont így is bejutott a negyeddöntőbe, ahol holnap, sokkal jobb játékot igénylő meccsen, egy másik némettel, a 35 éves Tommy Haasszal kell megvívnia. Novak és Haas között 4:3 a mérleg, legutóbb Miamiban Haas könnyen győzött, egyetlen salakos meccsüket viszont még 2006-ban a Roland Garroson a szerb nyerte.

A 2008-ban bajnok Ana Ivanović nem jutott a negyeddöntőbe, noha kedvező volt a sorsolása. Vasárnap esti ellenfele, a lengyel Agnieszka Radwanska ugyanis nincs kirobbanó formában, ráadásul a Roland Garros sem a kedvence, hisz Párizsban mindeddig még nem volt negyeddöntős sem. Ana azonban gyöngén játszott, ugyanazokat a hibákat követte el, mint korábbi mérkőzéseiken, amikor általában nagy arányban veszített, így ezúttal sem diadalmasodhatott. A szerb taktikája megint téves volt, azonkívül kapkodott, elsiette az alkalmakat, s a nagy sietségben átlagon alul adogatott. Másrészt a lengyel csak labdabiztosságra törekedett, az egész meccsen mindössze 5 önhibát követett el, míg Ana 33-at. A befejezés is stílusos volt, hisz a pompásan védekező Radwanska ez esetben megjátszotta a hot dogot (háttal állva, a lába között ütött vissza), ami annyira sokkolta Ivanovićot, hogy a könnyű röptét sem találta el, majd 4:5-nél adogatva két kettős hibát vétett, s így adta át a meccslabdáért járó pontot is.

Novak Đoković csaknem serleget nyerő ünnepléssel emelte a magasba karját a német Philipp Kohlschreiber elleni meccs után (Fotó: Beta)

Novak Đoković csaknem serleget nyerő ünnepléssel emelte a magasba karját a német Philipp Kohlschreiber elleni meccs után (Fotó: Beta)

Hibátlanul rajtoltak a szerbiai ifik. Györe László 3. kiemeltként két játszmában győzte le az argentin Pedro Cachint, a 2. körben szintén dél-amerikaival, a perui Jorge Brian Pantával játszik. Nikola Milojević a 2. kiemelt, ő még könnyebben verte az ausztrál Jasikát, és a 2. fordulóban a japán Naoki Nakagavával találkozik. Györe ágán van az első kiemelt ausztrál Nick Kyrgios, a másik ágon pedig a német Alexander Zverev a 4. kiemelt.

Roger Federer megszerezte pályafutása 900. győzelmét, pedig nagyon úgy állt, hogy nem lesz negyeddöntős. A 7-szeres Grand Slam-bajnok simán elveszítette a második és a harmadik játszmát a francia Gilles Simon ellen, a negyedikben azonban magára talált, öt játszmában győzött, s zsinórban már 36. alkalommal jutott a nagy tornákon legalább a negyeddöntőbe. Következő ellenfele a szintén francia Jo-Wilfried Tsonga, aki tavaly a negyeddöntőben négy meccslabdáról veszített Đoković ellen, s akivel az egymás közötti mérlegük 9:3 a svájci javára. Az idei Australian Open negyeddöntőjében Federer csak öt szoros játszmában nyert.

Az idei Roland Garros egyik főszereplője a 31 éves spanyol Tommy Robredo, aki a tavasszal hosszú kényszerszünet után tért vissza, Casablancában tornát is nyert, és Párizsban is nagyszerűen szerepel. Esetében a legfrappánsabb adat, hogy zsinórban három meccset nyert meg 0:2-ről, ami a legutóbb 1927-ben fordult elő, amikor a híres francia Henri Cochet Wimbledonban érte el a bravúrt, majd a serleget is elnyerte. Robredo esetében a szakértők ilyen bravúros folytatást nem várnak, viszont lehetséges, hogy a régi vágású Robredo, az egyetlen, aki még klasszikus rövidnadrágban játszik, ma nehéz ellenfele lesz honfitársának, az 5. kiemelt David Ferrernek.

Nyitókép: Novak Đoković csaknem serleget nyerő ünnepléssel emelte a magasba karját a német Philipp Kohlschreiber elleni meccs után (Fotó: Beta)