2024. szeptember 12., csütörtök

Nadal az ötödik kiemelt

Nagy érdeklődés előzi meg a wimbledoni torna holnapi sorsolását

Napról napra fokozódik az érdeklődés a wimbledoni torna holnapi sorsolása iránt. Mivel a szervezők Rafael Nadalt nem sorolták előbbre, mint ami a világranglistás helyezése, így a spanyol lett az ötödik kiemelt. Így az első négy egyike nagy gondban lesz, mert a kétszeres győztes spanyollal fut majd össze a negyeddöntőben, és a hírportálok fórumaiban éppen ez a lehetőség akadályozza a nyílt jósolgatásokat. Egyedül Andy Murray jelentette máris ki, hogy egyáltalán nem érdekli a sorsolás, mi több, szeretné, ha a nyolc között éppen Nadallal hozná össze a sors. Arról már nem szólt, hogy ez esetben esélyesnek vélné-e saját magát, vagy pedig az ilyen sorsolás azért lenne kedvező, mert vereség esetén nem kellene értelmes magyarázat után kutatni.

Nadal alacsony, a ranglistahelyezésének megfelelő besorolása azt is jelenti, hogy az első kettő egyike, tehát Novak Đoković vagy Murray a negyeddöntőben Nadallal találkozik, Roger Federernek pedig ugyanekkor például Tomáš Berdych és David Ferrer lenne a riválisa. Világos, elképzelhető a fordítottja is, vagyis a nyolcadik serlegéért rajtoló svájcinak lehetne Nadal, Murray, Đoković útja a serlegig. Az egyedüli eset, amikor senkinek sem lesz túl nehéz vagy könnyű sorsolása, ha a negyeddöntőben a negyedik és az ötödik, tehát Ferrer és Nadal kerülnek össze. Ez ellen csak Ferrernek lehetne kifogása, főleg azután, hogy másfél hete Párizsban élete első Grand Slam-döntőjét játszotta, viszont szerencsés módon elkerülte Đokovićot és Federert, de a döntőben nem tűnt ki, hisz egészen könnyen veszített Nadaltól. A nőknél Serena Williams az első kiemelt, őt Viktorija Azarenka és Marija Sarapova követi.

A férfiaknál Mardy Fish a leghangzatosabb nevű visszalépő, a nőknél pedig az idei torna az ötszörös és legutóbb 2008-ban bajnok Venus Williamsszel, valamint Szvetlana Kuznyecovával lesz szegényebb.

A veterán Boris Pašanski, akit közel tíz évvel ezelőtt a dél-amerikai salakpályás challengerek királyának is neveztek, s aki egy ideig a legjobb 60 között volt a ranglistán, második győzelmét is megszerezte a wimbledoni torna selejtezőjében. A szerb magabiztosan győzte le az olasz Gianluca Nasót, és a tábláért a 29 éves és a ranglistán 130. helyezett japán Go Szoedával mérkőzött, akitől 6:2, 6:2, 6:4-re veszített.

A zombori Filip Krajinović a milánói 9 ponttal már 25 helyet lépett előre, s mivel tegnap a 2. fordulóban 6:2, 7:6-ra legyőzte az olasz Riccardo Bellottit, szavatolt neki a ranglista 450–455. pozíciója.