2024. szeptember 11., szerda

Bojana nagy bukása

Bojana Jovanovski elveszítette az első adogatását, majd a másodikat is a ranglistán 204. tunéziai Ons Jabeur ellen a bakui 2. fordulóban. Csak ezután kezdett teniszezni, de nem annyira jól, hogy a játszmát megmentse. A második játszmában teljes fordulat volt kialakulóban, hisz a címvédő szerb 3:1-re, majd 5:3-ra is vezetett, végül azonban ugyanúgy zárta a meccset, ahogyan elkezdte, zsinórban kétszer adta le az adogatást. Jovanovski ezzel sokat ront ranglistahelyezésén, hisz hétfőtől a legjobb esetben is a 49. helyen találja magát, tehát minimum 12 helyet csúszik le.

Viktor Troicki magabiztos győzelemmel kezdett Umagban, a horvát Antonio Veićet ugyanis két játszmában győzte le. Következő ellenfele a tavasz óta újra kiváló formában levő spanyol veterán Tommy Robredo lesz. Négyszer játszottak, az állás 2:2, és Troicki egyszer salakon is, három éve a Roland Garroson, nyerni tudott. A másik szerbiai képviselő, Dušan Lajović már elbúcsúzott. Noha kilátásban volt az első száz rohamozása, Lajović nem volt képes a bravúrra a 31 éves spanyol Albert Montanes ellen. Lajovićnak az első játszmában 5:4-nél játszmalabdája volt, de nem használta ki, amit Montanes a rövidítésben könyörtelenül megbüntetett, s ezzel teljesen kedvét szegte a szerbnek.

Sikeres volt a lexingtoni challenger 1. fordulójában Ilija Bozoljac. A szerb, aki már túl jár pályafutása delén, három játszmában győzte le az ausztrál Adam Feeney-t, a következő körben pedig a 8. kiemelt tunéziai Malik Zsazirival találkozik.

Aleksandra Krunić kemény ellenállást tanúsított az ukrán Elina Szvitolinával szemben az első bakui fordulóban. Három játszmára kényszerítette a tapasztaltabb és jóval magasabban rangsorolt riválisát, de a hajrára nem maradt sem testi, sem pedig lelkiereje.

Nem teljes 20 órán belül Jovana Jakšić két meccset játszott le a wrexhami ITF-tornán, és a japán Okaduet és a brit Sally Brownt is fölényesen verte. A szerb tehetség a negyeddöntőben a múlt héten már legyőzött japán Mari Tanakával vagy az észt Anett Kontaveittel mérkőzik.

A nap meglepetését a fehérorosz Olga Govorcova okozta, aki nem elégedett meg azzal, hogy a stanfordi 1. fordulóban kiütötte a német Julia Görgest, hanem a 2. körben a US Open volt bajnokát, az ausztrál Samantha Stosurt is felülmúlta. Stosur szokatlan módon tíz kettős adogatási hibát vétett, aminek eredménye, hogy a második adogatáson a pontok negyedét sem szerezte meg.