2024. szeptember 11., szerda

Troicki másfél éves eltiltása

Doppingvétség miatt Viktor Troicki szerb teniszezőt másfél éves eltiltással büntették. Troicki ugyan nem doppingolt, viszont április 25-én, a Monte Carlo-i torna idején végzett ellenőrzésen csak vizeletmintát adott, a vérminta vételét pedig megtagadta. Arra hivatkozott, hogy rosszul érzi magát.

A szerb teniszezőnél nem mutattak ki pozitív leletet, viszont az ellenőrzés megtagadása, még abban az esetben is, ha másnap ad vért, doppingvétségnek számít. Lehetséges, hogy a másfél éves eltiltás túl szigorú, ezért az ártatlanságát valló Troicki panaszt emel a döntés ellen. Amíg arról nem döntenek, a büntetés marad, Troicki nem játszhat, az eddigi gyakorlat pedig azt mutatja, hogy a szerb teniszezőnek csak a büntetés csökkentésére van kilátása.

Roger Federerre más okból jár rá a rúd. A volt világelső svájci teniszező három meccset veszített legutóbbi négy fellépésén, így a gstaadi torna 2. fordulójában attól a német Daniel Brandstól kapott ki, akit a múlt héten a hamburgi 1. fordulóban győzött le. Federer egyrészt az új ütőjére panaszkodik, és azt is kijelentette, hogy hátfájdalmakkal bajlódik.

Nagyszerűen szerepel viszont továbbra is a két szerbiai tehetség, Györe László és Jovana Jakšić. A 18 éves zentai Nagykikindán ismét legyőzte az egy évvel idősebb fővárosi Miki Jankovićot, és négy új ponttal a tarsolyában bejutott az elődöntőbe, ahol ma a 22 éves és a ranglistán 827. Ilija Vučićtyal, vagy pedig a 21 éves, és a listán 697. magyar Filipenkó Viktorral találkozik. Ha az elődöntőben is nyer, Györe további négy ranglistapontot szerez. Jovana már döntős az angliai Wrexhamben, ahol előző este az eső megszakította mérkőzés folytatásán két játszmában nyert az észt Anett Kontaveit ellen, tegnap pedig a román Ana Bogdant múlta felül. Jakšić a serlegért és jelentős haladást biztosító további 20 pontért ma a 20 éves lett Diana Marcinkevicával, a ranglista 248. helyezettjével mérkőzik.