2024. szeptember 11., szerda

Nadal keze Novakot választotta

A ma kezdődő montreali tenisztorna sorsolásának sztárvendége a spanyol Rafael Nadal volt, aki, amikor az elődöntő várható párjait kellett meghatározni, a saját nevét húzta ki a címvédő és világelső Novak Đoković ellenfeleként. A nagy rangadóig mindkettőjüknek 3-3 meccset kell nyerni.

Novak a rajton erőnyerő, a 2. fordulóban pedig az ausztrál Bernard Tomić és a német Florian Mayer meccsének győztese várja. A nyolcaddöntőben a finn Jarkko Nieminen vagy a szerb Janko Tipsarević következhet, aki annak köszönhetően került a kiemeltek listájára, hogy Roger Federer és Jo-Wilfried Tsonga visszaléptek, Marin Čilić pedig a doppingesete miatt nem szerepelhet. Ha negyeddöntős lesz, Novak ott a francia Richard Gasquet-vel (tavaly döntős volt) vagy a japán Kej Nisikorival mérkőzik. Nadal lehető legesélyesebb riválisai az elődöntőig a svájci Wawrinka, a német Haas és a lengyel Janowicz lehetnek.

A másik ágon is erős a mezőny. A wimbledoni bajnok Andy Murray például a bolgár Dimitrovval, az észt Gulbisszal, az olasz Fogninival és az argentin Juan Martín del Potróval is összekerülhet, míg az elődöntő negyedik helyére a cseh Tomáš Berdych és a spanyol David Ferrer a legesélyesebbek. A már említett Tipsarević az üzbég színeket védő orosz Gyenisz Isztominnal kezd.

Ana Ivanović jól játszott a dél-kaliforniai Carlsbadban, amely San Diego külvárosának számít. A volt világelső szerb előbb visszavágott az olasz Roberta Vincinek a néhány utóbbi vereségért, majd az elődöntőben egy meglehetősen furcsa meccsen kikapott a fehérorosz Viktorija Azarenkától. Az első játszmában az első öt maratoni hosszúságú játékot mind Azarenka nyerte, majd több mint 40 perc után az első játszma is az övé lett. A másodikban Ana 3:0-ra és 4:1-is vezetett, de a fehérorosz beérte, majd mégis Ivanović volt a sikeresebb. A harmadik játszmában 2:2-ig tartott az egyensúly, amikor Azarenka breakelt, s ezután már rutinosan zárta a meccset, amely révén visszajut a ranglista 2. helyére.

Ezen a héten Jelena Janković és Ana Ivanović is szerepelnek a rangos torontói tornán. Janković a rajton selejtezőst vár, a 2. fordulóban kanadai vetélytársa lesz, Fichman vagy Dubois, a 3. körben pedig Azarenka következik. Ivanović a tajvani Hszievel kezd, a 2. fordulóban pedig a múlt héten Jankovićot verő lengyel Urszula Radwanskával mérkőzik.

A donecki női ITF-torna döntőjében a magyar Babos Tímea vezetett az ukrán Elina Szvitolina ellen, de végül veszített, ezen a héten pedig egy kínai tornán szerepel.

Az e heti San Marinó-i challengeren Fucsovics Márton és Filip Krajinović is érdekelt volt a selejtezőben. A magyar két meccset nyert, és ma a tábláért játszik, míg a zombori a 2. fordulóban kikapott a teljesen ismeretlen olasz Adelchi Virgilitől. A táblán lesz Dušan Lajović, aki a rajton a szlovák Andrej Martinnal mérkőzik.

CARLSBAD. – A női torna negyeddöntőjében: Ivanović–Vinci 6:1, 6:7, 6:2, Azarenka–U. Radwanska 6:1, 6:2, Stosur–A. Radwanska 7:5, 2:6, 6:3, Razzano–Kvitová 6:7, 7:5, 7:6, elődöntő: Azarenka–Ivanović 6:0, 4:6, 6:3, Stosur–Razzano 7:6, 6:3.

WASHINGTON. – A női torna negyeddöntőjében: Rybáriková–Kerber 7:6, 3:6, 6:3, Cornet–Cirstea 7:6, 6:2, Makarova–Niculescu 1:0 – feladás, Petković–Ormaechea 4:6, 6:1, 6:3, elődöntő: Rybáriková–Makarova 6:2, 6:0, Petković–Cornet 7:5, 6:3, férfiak, negyeddöntő: Del Potro–Anderson 7:6, 6:3, Haas–Dimitrov 7:6, 7:6, Turszunov–Matošević 6:3, 4:6, 7:6, Isner–Nisikori 6:7, 6:4, 6:4, elődöntő: Del Potro–Haas 7:6, 6:3, Isner–Turszunov 6:7, 6:3, 6:4.

KITZBÜHEL. – A férfitorna elődöntőjében: Monaco–Montanes 7:6, 7:5, döntő: Granollers–Monaco 0:6, 7:6, 6:4.

DONECK. – A női ITF-torna döntőjében: Szvitolina–Babos 3:6, 6:2, 7:6.