2024. július 27., szombat

Fokozódó tiltakozás

Az egyetemi hallgatók a választók névjegyzékét ellenőriznék – Marinika Tepić mellett többen léptek éhségsztrájkba

A Szerbia az erőszak ellen már nemcsak a belgrádi választások megsemmisítést kéri, hanem azt is, hogy minden szinten semmisítsék meg a december 17-i választásokat. Tegnap az N1 televíziónak bejelentették, Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártja tagja, a Szerbia az erőszak ellen egyik listavezetője éhségsztrájkjához többen is csatlakoznak. Tepić és Miroslav Aleksić, a másik listavezető, a Szerbiai Népi Mozgalom elnöke azt üzenték: a vereséget elismerik (azaz elismernék) de a lopást nem tudják elfogadni. Szerintük hatalmas szavazatcsalásról van szó, és ők az állam érdekeit védik. Ha nem semmisítik meg a szavazás(ok) eredményeit, az állam nem létezik – mondták. Miroslav Aleksić ezúttal is arra szólított fel minden ellenzéki pártot, hogy csatlakozzon hozzájuk, illetve azokat is, hogy küzdjenek velük, akik nem érték el a választási köszöböt.

Miloš Jovanovićnak, az Új Szerbiai Demokrata Párt elnökének, a NADA koalíció egyik listevezetőjének a bejelentése szerint tegnap tárgyaltak a Szerbia az erőszak ellen képviselőivel, de ő már azelőtt megfogalmazta, hogy a tüntetés nem a megfelelő út. Kiemelte, nagyon könnyen elsiklottak afelett, hogy a Szerb Haladó Párt Belgrádban elveszítette a többségét. Azt mindenki tudta, hogy hónapokkal korábban dolgozott a hatalom azon, hogy meglopja a választásokat, de az ellenzék erre nem készült fel. Tömegeket csábítani az utcára stratégia nélkül, nem reális – vélekedett. Szerinte ismét egy átgondolatlan történetbe vágtak bele, amiben nincs energia, sem tömeg és kontextus. Ha a választáson az SZHP 1,75 millió szavazatot kapott, míg az első ellenzéki párt 900 ezret, még akkor is, ha 100 ezer szavazatot elloptak, akkor is túl nagy a különbség.

Az, hogy az ellenzéknek vagy a hatalomnak kedvezne, ha megismételnék a választásokat Belgrádban, sok mindentől függ. Ivana Petronijević Terzić, a Demostat újságírója szerint, ha a fővárosban az ellenzék tüntetésének következményeként semmisítenék meg a választási eredményeket, azt jelentené, hogy a hatalom beismerte: Belgrádban törvénytelen választásokra került sor. Hangsúlyozta, teljesen más képet ad az, hogy a választási lopás miatt semmisítik meg a választások eredményét, vagy azért kell újra megszervezni a voksolást, mert nem tud megalakulni az új hatalom. Petronijević Terzić rámutatott arra is, hogy a képviselő-testületben csak akkor kerülhet sor a koalíciós tárgyalásokra, ha az ellenzék elismeri a választási eredményeket,

Az SZHP (49), a Szerbiai Szocialista Párttal (6) együtt a 110 fős városi képviselő-testületben a jelenlegi eredmények szerint csupán 55 mandátumot kap, és a többséghez 56 kell. A Szerbia az erőszak ellen 42, a NADA koalíció pedig 7-et kapna. A mérleg nyelve, a dr. Branimir Nestorović által vezetett MI glas naroda (MI a nép hangja) lista azonban bejelentette, senkivel sem kíván koalícióra lépni.

Predrag Lacmanović, a Faktor plus munkatársa rámutatott, hogy az SZHP fejlett infrasktuktúrával rendelkezik, így megismételt választásokon is biztos szavazatokra számíthat. A belgrádiak különleges szavazók, konformisták, vélekedett, ezért felmerül a kérdés, képesek lennének-e újra elsétálni a szavazóhelyekig, hogy leadják a voksukat. Belgrád a legnagyobb ellenzéki bázis, mégis filozófiai-szociológiai-pszichológiai kérdés, valóban felkészültek-e arra, hogy leváltsák a jelenlegi hatalmat.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) belgrádi székháza előtt hétfő óta tüntetnek a Szerbia az erőszak ellen lista köré csoportosuló pártok. Csatlakoztak hozzájuk az egyetemi hallgatók is. Nikola Ristić, a Szerbiai Fiatalok Enyőszervezete (Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS) nevében kiejelentette, végső céljuk, hogy a szabálytalanságok miatt megismételjék a választásokat, de első lépésként követelik, hogy a RIK tegye elérhetővé a választási névlistát. Ha erre nem kerül sor, hétfőn 12 óráig, blokádra készülnek. Szavai szerint egészen másféle blokád várható, olyan, amilyet még nem látott az ország.

Nyitókép: Ótos András illusztrációja