2024. július 16., kedd
IZBORI 2023

Žele da razgovaraju sa građanima

Savez vojvođanskih Mađara je predao svoju izbornu listu pod nazivom „Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!”

Savez vojvođanskih Mađara predao je u utorak Republičkoj izbornoj komisiji svoju listu kandidata za republičke izbore, za koju je prikupljeno ukupno 11.355 potpisa. Potom je dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a i nosilac liste medijima rekao, da će isti dan početi i rad na terenu, tokom kojeg bi želeli da razgovaraju sa građanima o problemima koji utiču na njihov svakodnevni život.

– Za jedan dan prikupili smo više nego duplo veći broj od neophodnih potpisa simpatizera, jer stranke nacionalnih manjina moraju da sakupe 5.000 potpisa da bi mogle da predaju svoju izbornu listu. Želeo bih da se zahvalim svim našim simpatizerima, kao i aktivistima i volonterima stranke, što su nam omogućili da u jednom danu prikupimo ovoliki broj potpisa, istakao je Balint Pastor i ukazao na to, da je SVM i ovaj put predao kompletan spisak kandidata, odnosno, da na izbornoj listi pod nazivom „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!“ nalazi 250 imena. Na prvih pet mesta su Balint Pastor, a slede Elvira Kovač, Boris Bajić, Jožef Tobiaš, Emeše Uri, a zatim Akoš Ujhelji, Emeše Urban Lalić, Anamaria Viček, Sebastian Stantić, i na desetom mestu Karolj Kovač.

(foto: Andraš Otoš)

(foto: Andraš Otoš)

– U skladu sa dosadašnjom praksom, sastavili smo izbornu listu koja pokriva celu Vojvodinu. Potrudili smo se da to bude izbalansirana lista u regionalnom i svim drugim aspektima. To što je Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine na poslednjem, 250. mestu, ima simboličan značaj, istakao je v.d. predsednika.

Balint Pastor je prilikom predaje liste naglasio, da u ovim teškim vremenima za sve, na izborima, koji će se održati 17. decembra, računa na podršku svih onih koji su u proteklim godinama i decenijama cenili, uvažavali i poštovali rad Ištvana Pastora.

Aktivisti SVM od danas počinju sa radom na terenu, tokom kojeg će obići sva naselja u Vojvodini, gde žele da razgovaraju sa građanima o problemima koji karakterišu njihov svakodnevni život: počev od pitanja o migracijama, do pitanja koje se tiču bezbednosti, poljoprivrede, zaštite životne sredine, socijalne politike, evropskih integracija, prelaska granice, kao i o svim drugim pitanjima, kojima se SVM bavio i u prethodnom periodu.

Izborni program stranke, ciljeve i njihov izveštaj o proteklom periodu, kao i kompletnu izbornu listu zainteresovani mogu pronaći na sajtu SVM-a.

PROGLAŠENO JE PET IZBORNIH LISTI

Izborna lista SVM-a je šesta po redu, koja je predata Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), sa ukupno 5 do sada proglašenih izbornih lista: pod brojem 1 je „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, pod brojem 2 izborna lista „Ivica Dačić – Premijer Srbije”, pod brojem 3 izborna lista „Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, pod brojem 4 izborna lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri” i pod brojem 5 izborna lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalna demokratska alternativa – Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) –Vojislav Mihailović”, koja je predata u ponedeljak.

Predstavnici opozicije napustili su juče ujutru sednicu RIK-a u znak protesta, jer je komisija odbacila žalbe koje su se odnosile na nepravilnosti na proteklim izborima. Predstavnici opozicije u sastavu RIK-a su u zajedničkom saopštenju istakli da u zapisnik nisu unete nepravilnosti tokom prošlogodišnjih izbora. Tako su Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograda i Ustavni sud, u nedostatku pisanih dokaza, dostavljene primedbe odbacili. Oni su u svom saopštenju naveli da će zahtevati da primedbe na biračkim mestima na izborima koji će se održati 17. decembra budu deo zapisnika.

ŽALBA JE ODBAČENA

RIK je u ponedeljak uveče odbacio žalbe građana, prema kojima se ime Aleksandra Vučića ne može naći ni na jednoj izbornoj listi, jer to znači da šef države ne predstavlja sve građane, što je protivno zakonu i ustavu. RIK je tužbu odbacio navodeći da je Vučić dao pismenu izjavu da je saglasan da se njegovo ime nađe na datoj listi kandidata. RIK je ispitao žalbu politikologa Bobana Stojanovića kao građanina na listu Socijalističke partije Srbije, da su potpise podrške na listi overila lica čija se imena ne nalaze na listi Komore javnih beležnika, ali je komisija utvrdila da je u slučaju sumnjivih potpisa podrške, utvrđen tehnički propust, jer su potpise overila lica koja su zaposlena kod javnih beležnika i mogu to da urade po zakonu, čime je žalba odbačena kao neosnovana.

(foto: Andraš Otoš)

(foto: Andraš Otoš)

Nyitókép: (foto: Andraš Otoš)