2024. július 17., szerda
IZBORI 2023

Apeluju da vozni red bude prilagođen putnicima

Balint Pastor je zatražio da radno vreme graničnog prelaza Horgoš–Reske 2 bude od 4 do 22 sata

Dr Balint Pastor, v.d. predsednika SVM-a je govorio o izborima 17. decembra i pripremama za njih, o izbornom programu i ciljevima Saveza vojvođanskih Mađara, kao i o očuvanju političkog nasleđa Ištvana Pastora u emisiji Subotičkog mađarskog radija „Napindito”. Tokom razgovora, pored navedenog, bilo je reči i o pokretanju putničkog saobraćaja na pruzi Segedin–Subotica. Dan ranije, Janoš Lazar, ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske je pregovarao u Subotici, a potom i u Beogradu, a uveče je na svojoj stranici na društvenim mrežama objavio da će železnički putnički saobraćaj između Subotice i Segedina krenuti 28. novembra.

– Sastanku sa Janošom Lazarom u ponedeljak prethodio je moj razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom u petak u Budimpešti. Sa ministrom Janošom Lazarom i premijerom razgovarali smo o konkretnim temama, jer su i prelazak granice, kao i pokretanje železničkog saobraćaja na relaciji Segedin–Subotica pitanja, koja vojvođanski Mađari očekuju već odavno da budu rešena u skladu sa njihovim potrebama, rekao je Balint Pastor.

Prema rečenom, za razliku od ranijih planova, red vožnje može biti prilagođen putnicima, Balint Pastor je tražio od Janoša Lazara i Viktora Orbana da vozovi saobraćaju na svaka tri sata između Segedina i Subotice. Razgovarano je i o produženju radnog vremena drumskog graničnog prelaza Horgoš-Reske, Balint Pastor je zatražio da se ovaj granični prelaz otvara u 4, a zatvara u 22 sata. Razgovarao je o tome i sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije, i to u subotu i ponedeljak, istakao je on. On je dodao da nije potrebno menjati međunarodni sporazum, već se o tome moraju dogovoriti dva komandira policije nakon političkih dogovora. U ovom trenutku, čini se da će za nekoliko dana doći do pomaka u pogledu radnog vremena železničke linije Segedin–Subotica i graničnog prelaza Horgoš-Reske 2.

U nastavku razgovora bilo je reči i o pitanju nastavka programa ekonomskog razvoja, koji se preko Fondacije „Prosperitati” sprovodi uz podršku Vlade Mađarske. Prema rečima Balinta Pastora, dobro je što je nedavno raspisan konkurs za kupovinu seoskih kuća, koja daje podršku za ostanak u zemlji, dok su u petak razgovarali sa Viktorom Orbanom o tome da bi bilo dobro nastaviti i program za poljoprivrednike i preduzetnike. „U narednim danima ćemo precizirati uslove konkursa. Sve ukazuje na to, da bi se u najkraćem roku mogla objaviti dva nova konkursa, namenjenih pre svega za male preduzetnike i mala poljoprivredna gazdinstva. Cilj je da konkurišu pre svega prosečni građani vojvođanskih Mađara, i to što više njih. Verujemo da će se još najmanje hiljadu njih pridružiti dosadašnjem broju od više od 14.000 uspešno prijavljenih kandidata”, obrazložio je Balint Pastor za Subotički mađarski radio.

Nyitókép: Dr Balint Pastor (Foto: RTV Panon)