2024. július 17., szerda
IZBORI 2023

Spomen-soba u školi „Petefi Šandor”

Poseta ustanovama koje nose ime Šandora Petefija

Funkcioneri i kandidati za narodne poslanike Saveza vojvođanskih Mađara u utorak popodne su posetili radove koji se izvode u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Petefi Šandor”, čiji je krov oštećen u julskom nevremenu. Tokom posete razgovarali su sa Zoltanom Arđelanom, direktorom ove škole, između ostalog, o spomen-sobi Petefiju, koja će biti napravljena u zgradi.

– Pokrajinska vlada je u prošlom mandatu podržala renovaciju oko 60 škola u Vojvodini, onih u kojima se nastava izvodi i na mađarskom jeziku. Za ovo je izdvojeno skoro 3,5 miliona evra, i od ove investicije oko 10.000 mađarskih učenika iz Vojvodine ima neki benefit. Osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Novom Sadu dodeljena su sredstva za renovaciju toaleta i fiskulturne sale, u iznosu od oko 4 miliona dinara. Zato je važno da postoje predstavnici SVM na svim nivoima na kojima se donose odluke, rekao je tokom posete Balint Juhas, predsednik Izvršnog odbora SVM-a.

Delegacija SVM-a je potom posetila renovirani Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor”.

– „Petefi” je kultno mesto. Od 1943. godine je kulturno središte novosadskih Mađara. SVM postigao da bude proglašen gradskom institucijom i time uvršten u gradski budžet. U proteklih nekoliko godina smo proširili i renovirali zgradu. Nastavljamo posao koji je započeo predsednik Ištvan Pastor, koji je prihvatio ovaj projekat i obezbedio milion evra, kako bi se ova zgrada razvila u jedan moderan kulturni centar. Stotine ljudi redovno posećuju kulturne događaje koji se ovde održavaju. Važno je da jedan intelektualni bastion vojvođanskih Mađara, kakav je Novi Sad, ima ovakav centar, naglasio je Balint Juhas.

– Renoviranje je zaista bilo sveobuhvatno. Treba istaći modernizaciju sistema hlađenja i grejanja. Pored toga, učinili smo zgradu pristupačnim za osobe sa invaliditetom i zadržali sve naše stare aktivnosti, balove i priredbe. Nabavili smo i nove računare, uz pomoć kojih želimo da e-sport aktívnosti učinimo aktuelnim, naglasio je Karolj Kiralj, direktor ove ustanove.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)