2024. július 17., szerda
IZBORI 2023

Svakako želimo da ostanemo u zemlji

Bespovratna sredstva Fondacije „Prosperitati” pomogli su mnogim mladim ljudima u Vojvodini poslednjih godina. U pokrajini je otvoreno mnogo novih preduzetničkih radnji, a mnogi mladi parovi su na konkursima mogli da kupe sopstvenu nekretninu. Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u utorak radionicu za pravljenje torti i kolača Dijane Černak iz Temerina, a među njima je bio i dr Balint Pastor, predsednik SVM-a i lider poslaničke grupe u narodnoj skupštini.

Dijana Černak je pre pet godina uspešno učestvovala na startap konkursu Fondacije „Prosperitati”.

– Poslastičarstvom se bavim 20 godina. Ovo radim u kontinuitetu otkako sam završila školu. U 2018. godini sam uspela da nabavim frižider, rernu i mašinu za pranje sudova zahvaljujući ovoj podršci. Ovi aparati su mi od velike pomoći u radu. Jedna firma može kontinuirano da se razvija, volela bih da pravim i sladolede u bliskoj budućnosti. Mislim da bi i za ovo bilo potražnje, kao što ima za torte i kolače, rekla je ova poslastičarka.

Predstavnici SVM-a posetili su i dom bračnog para Detki, koji su takođe učestvovali na konkursu za kupovinu kuće u 2018. godini.

– Za nas sopstvena nekretnina mnogo znači za prosperitet u našoj domovini. Mislim da je veoma važno da porodica ima svoje malo gnezdo gde može da živi samostalno. Definitivno želimo da ostanemo u zemlji. Srećom, imamo posao, moj muž i ja takođe radimo ovde i želimo da ostanemo ovde, rekla je Aniko Kokai Detki.

Dr Imre Nađ, predsednik upravnog odbora Fondacije „Prosperitati”, istakao je tokom poseta da je posle dužeg vremena ponovo objavljen konkurs.

– Reč je o subvenciji za mlade za kupovinu kuće. Ponovo smo raspisali konkurs i nadamo se da će biti još konkursa, što će značiti dalji napredak sa stanovišta Mađara u Vojvodini. Ovi subvencije u velikoj meri doprinose razvoju mađarske zajednice u Vojvodini.

Nyitókép: (Foto: Dženifer Kasa)