2024. július 16., kedd

Túl az első megmérettetésen

A nyolcadikosok szerint nem volt nehéz az anyanyelvi teszt

Szerdán a szerbiai általános iskolákban a záróvizsga az anyanyelvi teszttel kezdődött. Az országban mintegy 67 ezer nyolcadikos tanuló írja meg a kisérettségit e napokban. A magyar nyelv záróvizsgáján egyébként 20 feladat volt, és a maximális 14 pontot a helyes válaszok számának 0,7-tel való szorzásával érik el a diákok.

Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy intézményükben 65 nyolcadikos, ebből 36 szerb és 26 magyar ajkú tanuló töltötte ki a kisérettségi első tesztjét.

– Az igazgatóknak reggel 6 és 7 óra között kellett felvenniük a teszteket a megbeszélt helyen. A feladatlapokat rendőri kísérettel hoztuk el az általános iskolába. Intézményünkbe az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolából érkeztek a felügyelő tanárok és a két supervisor is. Az előírásnak megfelelően a tanulóknak fél 9-ig el kellett foglalniuk a helyüket a díszteremben. Mi 8:35-kor nyithattuk ki a dobozokat – a felügyelő tanárok és a supervisorok jelenlétében –, amelyekben a tesztek voltak, majd a lapok számának ellenőrzése után 8:45-kor kiosztották azokat. Ezt követően a diákoknak elmondták a szükséges információkat, ami valójában nem volt újdonság számukra, hiszen kora tavasszal már megírtak egy próba-záróvizsgát. A gyerekeknek összesen két óra hossza állt a rendelkezésükre a tesztek megírására, amit a többségük ki is használt. A kisérettségi befejeztével a supervisorok és a felügyelő tanárok jelenlétében becsomagoltuk a kitöltött feladatlapokat, amit az igazgatóknak vissza kellett vinniük egy megadott helyszínre. Az újítás a tavalyi tesztelés folyamata között, hogy most meg kellett várnunk a lapok beszkennelését, hiszen a kijelölt tanárok elektronikus úton fogják átnézni azokat. Ez a rendszer felgyorsítja a tesztek ellenőrzésének a folyamatát – magyarázta az igazgató, majd hozzátette, hogy ugyanez a menetrend szerint fognak eljárni ma, amikor a matematikatesztet írják és holnap is, amikor a választott tantárgy feladatlapjait töltik ki.

– A diákok elmondása szerint nem volt nehéz az anyanyelvi teszt. Ezt mi is így gondoljuk, hiszen nem tapasztaltunk különösebb észrevételt, de panaszt sem. A nagy többség átlagos, vagy átlagon felüli eredményt vár – emelte ki Bognár Beáta.

A záróvizsga előzetes eredményeit 25-én, vasárnap tekinthetik meg a tanulók a mojasrednjaskola.gov.rs oldalon, míg a végleges eredményeket e hó 28-án, szerdán teszik közzé.

Nyitókép: Az oktatási miniszter az egyik belgrádi iskolában az anyanyelvi vizsga előtt