2024. szeptember 9., hétfő

Belgrád finanszírozta a Skorpiókat

A mészárlásokat elkövető egység parancsnoka naponta járt „útbaigazításért” a szerb titkosrendőrség šidi központjába

A Jovica Stanišić (67) és Franko Simatović Frenki (67), a szerbiai Állambiztonsági Szolgálat 1992 utáni vezetője és főügynöke ellen folytatott, megismételt hágai per tegnapi tárgyalása során a Skorpiók különleges egység volt tagja megerősítette, hogy az osztag a szerbiai szolgálat ellenőrzése alatt állt, és az említett vádlottakat felelősség terheli a Skorpiók tevékenysége miatt.

Goran Stoparić kijelentette, szemtanúja volt hat muzulmán fiatal kivégzésének, amit a Skorpiók hajtottak végre Srebrenica közelében, Trnovánál, 1995 júliusában. Ezzel alátámasztotta a vádiratban szereplő állításokat, amelyek háborús bűnök elkövetésével vádolják az Állambiztonsági Szolgálat egykori vezetőit az 1991 és 1995 között Horvátország és Bosznia-Hercegovina területén végrehajtott gaztettek miatt. Az említett kivégzésről felvételek is készültek, a tanú azt is tudta, hogy a bűncselekmény megörökítését a Skorpiók egységének parancsnoka, Slobodan Medić alias Boca rendelte el.

Stoparić közölte, a felvételeken szereplő kivégzett fiatalokat a doboji rendőrség adta át a különleges egységnek azzal a magyarázattal, hogy a tömegsírok elkerülése érdekében az áldozatokat „szét kell osztani” a különböző települések között.

Beszámolt arról is, hogy a Skorpiók a felszerelést és a fizetést a szerbiai Állambiztonsági Szolgálattól kapták, központjuk a kelet-szlavóniai Djeletovci faluban volt. Az egység parancsnoka naponta járt eligazításra Šidre, a szerb titkosrendőrség ottani hadiszállására. Formálisan a Skorpiók a Szerb Krajinai Köztársaság Hadseregének a részét képezték, de Belgrádból finanszírozták a működését – közölte Stoparić. Az egység tagjainak mintegy harmadát a Frenki által irányított Vörössapkások képezték, akik harci kiképzésen estek át Szerbiában. A tanú elmondása szerint a Skorpiók mellett egyéb „műholdjai” is tevékenykedtek a háborús térségekben a szerb titkosszolgálatnak, így például Željko Ražnatović Arkan Tigrisei, a Poskok egység tagjai, a Drinai Farkasok és mások.

Stoparić alátámasztotta, hogy ezek az egységek szisztematikusan „dolgoztak” a nem szerb nemzetiségű lakosság üldözésén, rablások és gyilkosságok sorát követték el a horvátországi Tovarnikon és Vukováron, de a boszniai Brčko környékén is.