2024. szeptember 9., hétfő

A siker három oszlopa

Az Európai Beruházási Bank a következő három évben a jelenlegi 1,5 milliárd helyett 3 milliárd eurót tervez beruházni a nyugat-balkáni régióban

A Belgrádi beruházási napok 2017 elnevezésű rendezvény keretében megtartott konferencián pénteken az államvezetés nevében Ana Brnabić miniszterelnök biztatta a jelenlevő beruházókat, hogy fektessék a pénzüket belgrádi projektumokba. A szerb fővárosban „fantasztikus” beruházási lehetőségek rejlenek – hangsúlyozta a kormány első embere, majd kiemelte, hogy a költségvetési konszolidációnak köszönhetően immár Szerbia is érdemben ruházhat be a dinamikus fejlődésbe.

Ana Brnabić kormányfő szerint a pénzügyi konszolidáció folytán Szerbia immár a dinamikus fejlődésbe ruházhat be  (Fotó: Beta)

Ana Brnabić kormányfő szerint a pénzügyi konszolidáció folytán Szerbia immár a dinamikus fejlődésbe ruházhat be (Fotó: Beta)

Az elmúlt három-négy évben Szerbia hatalmas pénzeket fektetett az ország fejlesztésébe, ezt a beruházók is érzik és látják – fejtette ki Brnabić. Hozzátette, az utóbbi években mind jobbak a gazdasági és költségvetési mutatók.

Az immár harmadjára megtartott rendezvény fókuszában ezúttal a regionális együttműködés állt, illetve a régió országai beruházóinak az összehozása. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy a regionális stabilitás a kulcsa a kapcsolatok erősítésének és az újabb gazdasági növekedésnek. Ha a régió nem stabil, akkor a külföldi beruházók kockázatos területként tekintenek rá, és elkerülik – húzta alá a kormányfő.

A rendezvényen több mint 1,5 milliárd euró értékben 80 projektum kerül tárgyalóasztalra – ezt már Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke mondta. Szavai szerint a bemutatott projektumok a gazdaság legkülönbözőbb ágazatait ölelik fel. A Belgrádi beruházási napok évről évre mind több beruházót vonzanak a fővárosba, ezúttal több mint 500 üzletember jött el – derült ki felszólalásának folytatásában.

A gazdasági kamara elnöke szerint a siker három oszlopa a döntéshozók, a pénzügyi intézmények és a régióban üzletelő vállalatok. Ezektől, illetve ezek hatékonyságától függ a siker – nyomatékosította Čadež, a folytatásban pedig a Nyugat-balkáni Gazdasági Kamara megalapításának fontosságát hangsúlyozta, majd kilátásba helyezte egy 2018 februárjában Londonban megtartandó beruházási konferencia megtartását. Ezen a nyugat-balkáni beruházási lehetőségekről lesz szó, a Balkán államainak vállalatvezetői pedig nyugati beruházókkal találkozhatnak majd – mondta Čadež.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) a következő három évben a jelenlegi 1,5 milliárd helyett 3 milliárd eurót tervez beruházni a nyugat-balkáni régióban – jelentette be Dubravka Negre, az intézmény nyugat-balkáni részlegének vezetője. Mint hozzátette, az EBB emellett 30 millió euró vissza nem térítendő támogatást szándékoz fordítani a régió országai jövőbeni projektumainak a kidolgozására. A pénzt elsősorban a projektumok előkészítésére és a műszaki dokumentáció kidolgozására fordítják, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a projektumok kivitelezésének tekintetében ezek a legkritikusabb, a legtöbb buktatóval járó szakaszok – magyarázta Negre, majd a digitalizációról beszélt, csatlakozva azokhoz, akik e folyamat és a beruházások közötti szoros kapocsra mutatnak rá. Az EBB az EU területén 19 milliárd eurót fordított digitalizációra – tette hozzá.