2024. szeptember 9., hétfő

Az innováció a fenntartható gazdaságért

Az év végig a parlamant elé kerül a devizaügyletekről szóló törvény

A kormány alapvető célja, hogy a szerbiai gazdaság fenntartható és dinamikus fejlődésének alapja az innováció legyen – emelte ki Ana Brnabić kormányfő ma a Belgrade Venture Forum balkáni beruházási, innovációs és vállalkozói fórum megnyitóján. Mint kiemelte, jelenleg az ország gazdaságát elsősorban a beruházások képezik, de mindenképpen nagy súlyt szeretnének fektetni az újításokra és a digitalizálására.

Ana Brnabić: A digitalizáció és az oktatás áll a kormány figyelmének fókuszában (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: A digitalizáció és az oktatás áll a kormány figyelmének fókuszában (Fotó: Beta)

A balkáni gazdasági fórumon 30 innovációs vállalkozó vesz részt kilenc államból, ötleteiket az elkövetkező napokban 50 beruházó előtt mutatják majd be.

Ana Brnabić alkalmi beszédében kiemelte, a nehéz reformokat követően az országban olyan makrogazdasági stabilitást sikerült felállítani, aminek köszönhetően egészséges alapokon gazdasági emelkedés tapasztalható. Nőtt a kivitel és a termelőképesség is. A vállalkozói légkör javításával, egyéb állami támogatásokkal Szerbia igyekszik felvenni a versenyt a külföldi beruházásokért, de – Brnabić szerint – ahhoz, hogy a gazdasági emelkedés dinamikája megmaradhasson, az innovációk irányába kell terelni a gazdaságot. Ebben az igyekezetben pedig mindenekfelett a kormánynak kell szerepet vállalnia.

Kiemelte, a digitalizáció és az oktatás áll a kormány figyelmének a fókuszában, hiszen véleménye szerint kreatív fiatal generációk kinevelésére van szükség, akik analitikusan tudnak gondolkodni, és nem félnek döntések meghozatalától és attól sem, hogy valami újba kezdjenek. Akkor se tétovázzanak, tovább próbálkozzanak, ha az ötletük nem sikerül. Hozzátette, nagyobb beruházást kell megvalósítani a tudományok, a kutatások, a fejlődés, a vállalkozás és a kultúra terén. A legfontosabb témák közé tartozik a beruházás, a sport-, a pénzügyi és az agrotechnológia fejlesztése, illetve az elektronikus kereskedelem felfejlesztése.

Kiemelte, 20 százalékkal nőtt azok száma, akik a műszaki egyetemi karok iránt érdeklődnek.

Brnabić hangsúlyozta, hogy elkészült a devizaügyletekről szóló törvény, várhatóan az év végig parlamenti eljárásba kerül. Így már csak olyan jogszabályok meghozatalára van szükség, amelyek lehetővé teszik az e-aláírás, illetve az e-kifizetés alkalmazását. Külön munkacsoport dolgozik azon, hogy a pecsételés és a papírkönyvelés is egyszerűbbé váljon, elektronikus úton is megoldható legyen.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke rámutatott, mennyire fontos, hogy a beruházók, a fiatalok és az innovációs vállalatok megtalálják a közös hangot. Számos pozitív példa született már ebből, mint például a Bilkon, ami az építészet terén az egyik legfontosabb applikációnak számít. Az Agri-Mon Solutions pedig az egyik legnépszerűbb mezőgazdasági applikáció, amely a levegőből felvett mezőgazdasági adatokat analizálja. Čadež kiemelte, hogy kezdetben mindkettő csak egy jó ötletnek számított, ma viszont már százmillió eurós üzletnek bizonyul, amit az egész világban alkalmaznak.

A kamara elnöke elmondta, éppen ezért az ő feladatuk abban rejlik, hogy a hagyományos ipart, illetve a termelői szektort közelebb hozzák az újítókhoz, illetve azokhoz, akik újabb megoldásokat kínálnak fel.

– Ez nem a gazdaság holnapját jelenti, hanem a mai igényeket, és mi már késésben vagyunk. Ha nem sikerül ezeket a feleket egymáshoz közel hoznunk, csatát vesztünk – hangsúlyozta Čadež.