2024. szeptember 9., hétfő

Megalázni és eltiporni

Politikai elemzők szerint Izetbegović nyilatkozatával leplezik az ország nehéz gazdasági helyzetét

Bakir Izetbegović, Bosznia-Hercegovina Elnökségének bosnyák tagja kijelentésének messzemenő politikai és jogi következményei vannak, így behatóbban kell vele foglalkozni – jelentette ki ma Aleksandar Vučić államfő. Szavai szerint Szerbia hamarosan válaszol Izetbegović kijelentésére, csütörtökre hívták össze a Nemzetbiztonsági Tanács ülését.

Bakir Izetbegović ugyanis a Deutsche Wellének adott interjújában elmondta, véleménye szerint már el kellett volna ismerni Koszovó függetlenségét. Arra az újságírói kérdésre, miszerint Bosznia-Hercegovina elismeri-e majd valamikor Koszovó önállóságát, Izetbegović annyit felelt: „Remélem, igen.” Ugyanakkor azt is kiemelte, ahhoz, hogy Bosznia-Hercegovina elismerje Koszovó függetlenségét, konszenzusra van szükség, és amíg a szerb fél ebbe nem egyezik bele, nem kerülhet rá sor.

Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja kijelentette, megvannak az eszközei arra, hogy Koszovó függetlenségét Bosznia-Hercegovina ne ismerje el. Vagyis a függetlenség elismerésére sem elméleti, sem pedig gyakorlati esély nincs.

Ennek ellenére Izetbegović kijelentése számos megnyilatkozást váltott ki. Mindenekelőtt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke emelte ki, hogy Izetbegović az első számú közellenség Szerbia számára, hiszen személyesen avatkozik bele Szerbia belügyeibe.

Aleksandar Vučić elmondta, az interjú sok mindent bonyolultabbá tett a régióban, és sok mindent meg is változtatott. Szavai szerint miközben Bosznia-Hercegovina háborúval védi saját területi integritását, minden alapot nélkülözve beleavatkozik Szerbia belügyeibe. Kiemelte, ha ő maga ismerné el a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségét, már a hágai törvényszék vonná felelősségre. Rámutatott, egyesek úgy érzik, nem elég legyőzni Szerbiát, hanem meg is kell alázni és el kell tiporni.

A politikai megnyilvánulásokkal elemzők is foglalkoznak. Aleksandar Radić katonai szakértő szerint Bosznia-Hercegovina Elnöksége bosnyák tagjának drámai kijelentése kapcsán, ami a régió békéjének törékenységére is utal, Belgrád mindenekelőtt a médián keresztül igyekszik megvédeni az állam érdekeit. Szerinte oda kell ugyan figyelni arra, mi történik Szarajevóban, hiszen valóban felborulhatnak bizonyos biztonsági eljárások, de az egész ügy a nemzeti érzelmekkel való manipuláció.

Božo Prelević egykori belügyminiszter-helyettes a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondja, a hatalom belpolitikai játékba kezdett, hogy az esetleges háború gondolatával vonja el a figyelmet az ország nehéz gazdasági helyzetéről. Rámutatott: ebbe a játékba a régió más politikai képviselői is bekapcsolódtak.