2024. szeptember 9., hétfő
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Szabadkaiak belgrádinak jelentkeznek át?!

Niš korszerű, teljesen felszerelt klinikai központot kap majd

Az egészségügyet érintő három törvényjavaslat általános vitájának folytatása előtt képviselői kérdésekkel kezdődött ma a Köztársasági Képviselőház ülése. Zoran Živković a Független Képviselők Klubjának képviselőjeként az ügyészséghez intézett kérdésével arról kért tájékoztatást, miért álltak el a Jajincivel kapcsolatos tavalyi ügy körülményeinek a kivizsgálásától. Ivan Kostić a belügyminiszterhez intézett kérdésében arra kérdezett rá, igaz-e, hogy Szabadkáról buszokkal hozzák Belgrádba a helyi áramszolgáltató munkásait, illetve a horgosi és a kelebiai határátkelőn dolgozó vámosokat, hogy illetőségüket belgrádira cseréljék, ezzel növelve a szavazók számát a belgrádi helyhatósági választások előtt.

Zoran Živković a kérdésével arra igyekezett rámutatni, hogy a hatalmon levő párt az „állítólagos merénylettel” félrevezeti a polgárokat, mert olyan képet kíván kialakítani Szerbiáról, ahol bizonytalan biztonsági állapotok uralkodnak.

Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője Nebojša Stefanović belügyminiszterhez intézte kérdését. Arra volt kíváncsi, ki írta alá a külföldi ügynökök fokozott tevékenységéről szóló jelentést, és ki hagyta jóvá az állambiztonsági ügynökségen belül, hogy egy ilyen jelentés megszülessen.

Ana Stevanović, az Elég volt! mozgalom képviselője ugyanakkor arra kérdezett rá, igaz-e, hogy a Szerbiai Posta dolgozói közül 50 személynek felmondtak, mert részt mertek venni a napokban a tüntetésen.

A képviselői kérdéseket követően folytatták a gyógyászati eszközökről szóló törvényjavaslatnak, az egészségügyi dokumentációról szóló törvény módosításának és a klinikai központok felújítására az Európai Beruházási Banktól igényelt kölcsönről szóló megállapodásnak az általános vitáját.

Ezúttal, mivel az ellenzék többsége még szerdán elmondta a véleményét a napirenden szereplő törvényekről, a hatalmi párt képviselői szóltak hozzá. Többek között kritizálták az előző hatalmat, miszerint 2012-ig teljes mértékben leépítették az egészségügyet. Ugyanakkor rámutattak a napirenden szereplő törvényjavaslatok fontosságára, mert szerintük javítani fognak az egészségügyi ellátás minőségén. Növelni fogják a rendelkezésre álló kapacitásokat, így egyetlen szakorvosi vizsgálatra vagy beavatkozásra sem kell majd hosszú hónapokat várni. A gyógyászati eszközökről szóló törvény hatására pedig kevesebb lesz a silány minőség, ami sok esetben hátráltatta a pácienseket a gyógyulásban, az egészségügyi dolgozóknak pedig megnehezítette a munkájukat.

Rámutattak, hogy 50 millió eurós hitelnek köszönhetően Niš egy teljesen korszerű, jól felszerelt klinikai központtal büszkélkedhet majd hamarosan, ugyanakkor kiemelték, azzal, hogy a Vajdasági Klinikai Központot is felújítják, jelentős mértékben tehermentesül Belgrádban a Szerbiai Klinikai Központ. Kragujevacon a klinikai központ felújításával jóval színvonalasabb orvosi ellátást kapnak majd a betegek.

Az általános vita után a képviselők a benyújtott módosítási indítványokat véleményezik.

Maja Gojković, a parlament elnöke hétfőre rendkívüli ülést hívott össze, amikor a parlament vendégeként Valentina Matvijenko, az Oroszországi Szövetségi Tanács elnöke szól majd a képviselőkhöz.