2024. szeptember 9., hétfő

Beidézték a Dveri képviselőit

A rendőrség nyomozást indított Boško Obradović Aleksandar Martinović elleni támadása okán
Boško Obradović (Fotó: espreso.rs/Beta)

Boško Obradović (Fotó: espreso.rs/Beta)

A rendőrség beidézte a Dveri parlamenti képviselőit, hogy kérdéseket tegyenek fel Boško Obradović, a mozgalom köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének múlt heti, Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője elleni támadása kapcsán, erősítette meg közleményében a Dveri.

A Szerbiai Képviselőház szakszolgálata tájékoztatta a Dveri képviselőit, hogy a rendőrség képviselői csütörtökön várják őket a parlament épületében. A Dveri közleményében aláhúzták, hogy eleget tesznek a felkérésnek, mivel nincsen titkolnivalójuk. Mindehhez azt is hozzátették, hogy értékelésük szerint a rendőrségnek semmi keresnivalója a parlament épületében, azaz jogosnak tartják a kérdést, hogy hol voltak a hatóságok képviselői akkor, amikor Aleksandar Vučić államfő beiktatásának alkalmával a Szerb Haladó Párt aktivistái randalíroztak a képviselőház épülete előtt.

Boško Obradović múlt héten a parlament adminisztratív bizottságának ülésén hordozható vezeték nélküli egérrel dobta arcon Aleksandar Martinovićot. A sértett a napokban tett bűnvádi feljelentést. Az incidenst követően Marjan Rističević, a hatalmi Népi Parasztpárt képviselője és Marko Atlagić, az SZHP képviselője is feljelentették Obradovićot.

A parlamenti képviselők mentelmi jogát kizárólag a Szerbiai Képviselőház oldhatja fel, kivéve abban az esetben, ha a képviselőt olyan bűncselekmény elkövetésének a pillanatában találják, amelynek elkövetéséért a Büntetőtörvénykönyv mentén öt évnél hosszabb ideig tartó fegyházelzárás fenyegeti. Ebben az esetben nincsen szükség arra, hogy a képviselőház feloldja a mentelmi jogot. A képviselőház az adott képviselőt csakis abszolút többséggel oldhatja fel mentelmi joga alól.