2024. szeptember 9., hétfő

Pristina mesterkedik a számadatokkal

Szerbia nem kér az európai útból, ha a célegyenes Koszovó elismerését jelenti

Pristina folyamatosan mesterkedik a Koszovó függetlenségét elismert államok számadatával – jelentette ki Ivica Dačić szerb külügyminiszter, aki ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy hamarosan nagy változásokra lehet számítani világszerte, mert a katalóniai eset óta sok állam másként tekint erre a kérdésre. Dačić kifejtette, az országok tisztában vannak vele, hova vezethet a katalóniai forgatókönyv, márpedig azt is tudják, hogy Koszovó is a katalóniai utat járja. Kurdisztán is ennek a forgatókönyvnek a része. Arra a pristinai listára utalva, mely 114 államot sorol fel a koszovói függetlenség elismerői között, a szerb diplomácia vezetője azt mondta, a koszovói manipuláció részét képezi, s arra szolgál, hogy újabb államokat bátorítson fel az államiság akceptálására. Dačić a közszolgálati televíziónak nyilatkozva mondta el, hogy 129 állam elismerése esetén Koszovó az ENSZ Közgyűlésének tagjává válhatna, majd hozzátette: amíg Szerbia pártján áll Oroszország, addig Koszovó semmiképp sem kerülhet be a világszervezetbe.

A Koszovóval kapcsolatos belső párbeszéd kapcsán a külügyi tárcavezető úgy fogalmazott: az a végleges megoldás fellelése miatt lényeges. Arra a kérdésre válaszolva, hogy maga továbbra is a határvonalak újragondolását tartja-e a legkézenfekvőbb megoldásnak, Dačić azt mondta, szerinte ez a legreálisabb és leghosszabb távra szóló megoldás.

– Szerbia nem fog semmilyen háborút viselni, habár a Koszovó-kérdés már 20 éve az asztalon hever. Ha nem vártunk volna ennyit, akkor jobb megoldás is születhetett volna – mondta a miniszter, és hozzátette: Szerbia nem kér az európai útból, ha annak végén a célegyenesben Koszovó elismerése lenne a feltétel.

Azt is kifejtette, hogy ilyen feltétel csak akkor létezhet, ha az EU egésze is elismeri Koszovót, ez pedig jelenleg nem reális. Nem fogjuk efféle dilemmával szembetalálni magunkat – szögezte le Dačić.