2024. szeptember 9., hétfő

A kormány elfogadta a jövő évi költségvetést

A beruházások 30 százalékkal növekednek

Elfogadta ma a köztársasági kormány a jövő évi költségvetésről szóló törvény javaslatát. A bevételek keretét 1.178 milliárd, a kiadásokét 1.207 milliárd dinárban szabták meg.

A legfontosabb költségvetési célok közé tartozik a makrogazdasági stabilitás megtartása, a pénzügyi konszolidációra vonatkozó intézkedések további alkalmazása, valamint a közadósság 2016-ban megkezdett csökkentésének folytatása.

Köztársasági szinten a jövő évre tervezett hiány a bruttó társadalmi termék 0,6 százaléka, azaz 28,4 milliárd dinár, vagyis 40,7 milliárddal kevesebb a 2017-re szóló költségvetésben tervezettnél – közölte a Pénzügyminisztérium.

Várható, hogy adókból jövőre 988,6 milliárd dinár lesz a bevétel, ezen belül csak az áfából 503,4 milliárdra számítanak.

A jövő évi büdzsét azon prognózis alapján tervezték, mely szerint 2018-ban a GDP reálisan 3,5 százalékkal növekedik, a kiskereskedelmi árak pedig 2,7 százalékkal emelkednek.

A költségvetésbe beleszámították a bérek és a nyugdíjak januártól esedékes növelését is.

A beruházások értéke az ideihez képest 30 százalékkal növekszik, és általános állami szinten meghaladja a 180 milliárd dinárt, a köztársaság szintjén pedig 128 milliárd dinár lesz.

A minisztériumi közlemény szerint továbbra is prioritás az adórendszer fejlesztése, ez ugyanis serkenti a gazdasági tevékenységet és a foglalkoztatást, ugyanakkor biztosítja az adóbeszedés nagyobb hatékonyságát és a szürkegazdaság csökkentését. Jövőre nagy figyelmet fordítanak a pénzügyi szektor stabilitásának és ellenálló képességének növelésére, a gazdasági növekedést akadályozó tényezők elhárítására, strukturális reformok révén a versenyképesség növelésére, valamint a közvállalati reformok folytatására – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.