2024. szeptember 9., hétfő

Tadić: Agresszív hatalommal nem lehet békés társadalmat építeni

Nem szeretnék részt venni olyan eljárásokban, amelyek csökkentik annak esélyét, hogy a jelenlegi rezsim megdőljön – emelte ki Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke mai belgrádi sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a döntést arról, hogy támogatja-e a Dragan Đilas által vezetett listát a belgrádi helyhatósági választásokon, csak a lefolytatott tárgyalások után hozza majd meg.

Tadić: 2012 óta nem történt jelentősebb lépés a bűnözés megfékezése érdekében (Fotó: Beta)

Tadić: 2012 óta nem történt jelentősebb lépés a bűnözés megfékezése érdekében (Fotó: Beta)

– Az én kötelességem, hogy hozzájáruljak a sikerhez, nem kívánok az eladott újságpéldányszám vagy az olvasottsági, esetleg a nézettségi mutatók emeléséhez asszisztálni – emelte ki.

Elmondta, Đilas valóban beszélt arról, hogy tárgyalt Aleksandar Vučić államfővel a Szerb Haladó Párt polgármester-jelöléséről, de nem kívánta ezeket a személyes kapcsolatokat kommentálni.

Az SZDP elnöke elmondta, pártja kész támogatni azt a polgármestert, aki a rátermettségét bizonyítja, és küzd majd a szervezett bűnözés ellen. A bünözés elhatalmasodásáért a jelenlegi hatalmat tette felelőssé, mint kiemelte, 2013-ban az amnesztiatörvénynek köszönhetően 3700 személyt mentettek fel a börtönbüntetés alól.

Szavai szerint a korrupció és a bűnözés megfékezése terén 2012 óta nem történt semmilyen komolyabb előrelépés. Hozzátette, egyre több az utcai leszámolás, miközben a bírósági ügyek elavulnak. Kiemelte, a napokban a Partizan-stadionban történt erőszak a kábítószerpiac megszerzése miatt történt, ugyanakkor a bírák egyre többször panaszkodnak, hogy nyomást gyakorolnak rájuk, és azok, akiket a KFOR és az EULEX a jarinjei gyújtogatás felelőseiként nevezett meg, ma elismert vállalkozók, vagyis a helyzet rosszabb, mint a reformok előtt volt.

Elmondta, veszélyes ellenféllel állnak szemben, akit csak normális eljárásban lehet legyőzni, az előírások tiszteletben tartásával. Hozzátette, agresszív hatalommal nem lehet békés és normális társadalmat kiépíteni.