2024. szeptember 9., hétfő

Szerbia elutasítja a horvát tiltakozást

A támadók is horvátok voltak, állapította meg a rendőrség

Andrej Plenković horvát kormányfő elítélte a hétvégén Szondon (Sonta) történteket, amikor megtámadtak három horvát nemzetiségű fiatalt, s bejelentette, hogy tiltakozó jegyzéket adnak át a szerb nagykövetnek. Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségének elnöke értesítette a nyilvánosságot az esetről. Szerbia szerint azonban a támadók ugyancsak horvát nemzetiségűek voltak, így a hivatalos álláspont, a rendőrségi nyomozás eredményei szerint a történteket nem lehet etnikai alapú incidensként elkönyvelni. A támadókat már letartóztatták. A horvátországi szervek a szerbiai állítások ellenére úgy vélekedtek, hogy mégiscsak etnikai alapú támadás zajlott le.

A horvát kormányfő kijelentését követően Mira Nikolić horvátországi szerb nagykövetet beszólították ma a horvát külügyminisztériumba, aki azonban úgy döntött: nem hajlandó átvenni a tiltakozó jegyzéket, véleménye szerint ugyanis az teljesen megalapozatlan. A külügyminisztérium épületében ismertette: minden eddigi vizsgálat, minden szemtanúval folytatott beszélgetés arra utal, hogy egyáltalán nem a nemzetiségi hovatartozásuk miatt támadták meg a horvát fiatalokat. Mint mondta, teljesen érthetetlen számára, hogyan kaphatott Horvátországban ilyen minősítést az eset, amikor kiderült, hogy maguk a támadók is horvátok voltak. Mira Nikolić arra figyelmeztetett, hogy az effajta horvátországi magatartás más körülmények között megbolygathatná a békés együttélést a nemzeti közösségek között Szerbia területén, ahol az utóbbi időszakban nem voltak incidensek.

Aleksandar Vučić államfő lebanei látogatása során, újságírói kérdésre válaszolva reagált a szondi történésekre. Úgy vélekedett, hogy Horvátország vagy maguk a horvát fiatalok találták ki a nemzeti indíttatását a történteknek.