2024. szeptember 9., hétfő

Janković kontra Vučić

Janković: Vučićot vissza kell küldeni a kilencvenes évekbe

„Ebben az évben visszaküldjük őt a kilencvenes évekbe, ahová egyébként is tartozik, a polgároknak pedig visszaadjuk az országot, a fővárost, a földet és a méltóságot. Mindent csalással tulajdonítottak el, és ez is hazugság, aminek kommentálására felkértek” – nyilatkozta a Danas napilapnak Saša Janković, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője, reagálva Aleksandar Vučić államfő azon kijelentésére, miszerint mágnások kötötték össze Jankovićot, Vuk Jeremićet és Dragan Đilast. Janković szavai szerint már a verebek az ágon is tudják, hogy az államfő nem mond igazat.

Aleksandar Vučić a Večernje novostinak adott interjújában emelte ki, hogy információi szerint egyes mágnások azzal dicsekednek, hogy a kezükben tartják a belgrádi helyhatósági választásokat. Vučić arra számít, hogy a helyhatósági választást külső erők megpróbálják majd befolyásolni, és ha változik is a fővárosi hatalom politikai összetétele, ez az állam helyzetének gyengítése érdekében történik.

– Belgrádot 1,2 milliárd euróval adósították el, illetve 18,6 százalékos hiányt hagytak a városi kasszában, és most új erőként mutatják magukat. Kétségkívül nehéz lesz szembeszegülni az ő média-, külföldi és mágnás gépezetüknek – mondta Vučić, azt is hozzátéve, hogy a „legismertebb szerbiai mágnás” büszkélkedik azzal, hogy ő kötötte össze Saša Jankovićot, Vuk Jeremićet és Dragan Đilast, csakúgy, ahogy annak idején a demokratákat és a szocialistákat. Hangsúlyozta, nem fogják megengedni, hogy Belgrádban a „mágnás-lopó koalíció” győzzön.

Ehhez a kijelentéshez Đilas és Jeremić nem kívánt kommentárt fűzni.

A belgrádi helyhatósági választásokkal és az ellenindulókkal kapcsolatban Maja Gojković, a parlament elnöke is nyilatkozott. A FoNet hírügynökség kérdésére kiemelte, Jankovićot, Đilast és Jeremićet csupán az önös érdekeik kötötték össze, hogy újra abba a helyzetbe kerülhessenek, aminek köszönhetően újabb adóssággal terhelhessék a fővárost.

Habár Aleksandar Vučić egy hónappal ezelőtt már kijelentette, hogy a belgrádi választásokkal egyidejűleg nem lesznek előrehozott parlamenti választások, a napokban adott nyilatkozata szerint azonban a párttársai mégis nyomást gyakorolnak rá. Kiemelte, Nebojša Stefanović, a Szerb Haladó Párt vezetőségi tagja, belügyminiszter szinte naponta próbálja meggyőzni arról, hogy a helyhatósági választásokkal egy időben ki kell írni a parlamenti választásokat is, ám az államfő, illetve az SZHP elnöke kijelentette, nem változtatja meg a véleményét a választásokkal kapcsolatban.