2024. szeptember 6., péntek

Újabb egzotikus ország támogatná Szerbiát

Palau visszavonhatja Koszovó államiságának az elismerését

Palau Köztársaság felülvizsgálja annak a lehetőségét, hogy visszavonja Koszovó államiságának az elismerését, erősítette meg Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Thomas Remengesau-val, Palau államfőjével folytatott beszélgetést követően Belgrádban, majd bizonyítékként megmutatta a sajtótájékoztatón jelenlevő újságíróknak a szigetország illetékesei által megfogalmazott diplomáciai jegyzéket. Ebben az áll, hogy az ország úgy döntött, felülvizsgálja a Koszovó államiságával kapcsolatos álláspontját, addig pedig felfüggeszti a Koszovó státuszával kapcsolatos összes korábbi döntését és határozatát.

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint eddig 12 ország vonta vissza Koszovó államiságának az elismerését: Madagaszkár, a Comore-szigeteki Unió, Grenada, a Dominikai Közösség, Suriname, Libéria, a São Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság, a Bissau-Guineai Köztársaság, Burundi, Pápua Új-Guinea, Lesotho és a Salamon-szigetek.

Egy nappal korábban a Hivatalos Közlönyből az is kiderült, hogy a szerb kormány hatályon kívül helyezte Saint Christopher és Nevis Államszövetség (Saint Kitts és Nevis), valamint a Palau Köztársaság állampolgárai irányában elrendelt vízumkötelezettséget. A döntés értelmében a szóban forgó országok állampolgárai 90 napig – adott esetben, a törvényes feltételek teljesítése esetén pedig akár 180 napig – tartózkodhatnak vízum kiváltása nélkül Szerbia területén.