2024. szeptember 6., péntek

Palau támogatja a Belgrád–Pristina-párbeszédet

A csendes–óceáni szigetország felfüggesztette a Koszovó államiságának elismerésére vonatkozó döntését

Palau Köztársaság a Belgrád–Pristina-párbeszéd befejezéséig felfüggeszti a Koszovó státusával kapcsolatos, összes korábbi döntését és határozatát, aminek következményeként a Koszovó államiságának elismerésére vonatkozó korábbi döntését is felfüggeszti – erősítette meg ma Belgrádban Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Thomas Remengesau-al, Palau államfőjével folytatott beszélgetés után. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a szigetország vezetése azt is megerősíti, hogy a jövőben támogatja a Belgrád–Pristina-párbeszédet. Ez a hozzáállás észszerűbb, mintsem állást foglalni Koszovó státusával kapcsolatban addig, amíg nem fejeződik be a párbeszéd – teszik hozzá.

Thomas Remengesau a sajtótájékoztatón elismerte, hogy nem sokat tud a világ ezen szegletéről, illetve az itt uralkodó viszonyokról, abban viszont nem biztos, hogy jó döntés volt elismerni Koszovó államiságát.

– Elődöm annak idején elismerte Koszovó államiságát. Értékelésem szerint nem értette meg, hogy olyan problémáról van szó, amelyet csakis párbeszéddel lehet megoldani. Párbeszédre van szükség, nem pedig háborúra, sem arra, hogy valaki más döntsön a felek helyett. Palau azt szeretné, ha Szerbia és Koszovó esélyt kapna a nyitott kérdések párbeszéd általi megoldására. Palau a jövőben a nemzetközi testületekben a most meghozott döntéssel összhangban fog szavazni – fogalmazott Remengesau.

Dačić megerősítette, hogy Palau a tizenharmadik ország – ezen belül a harmadik a csendes-óceáni térségből –, amely felülvizsgálta a Koszovó államiságának elismerésével kapcsolatos korábbi döntését. Szerbia számára fontos bebizonyítani, hogy nem felel meg a valóságnak Pristina azon állítása, miszerint Koszovó államiságát 116 állam ismeri el – emelte ki a szerb külügyminiszter.

– Négy éve Palau még támogatta szavazatával Koszovó UNESCO-tagságát. Ha akkor fontos volt Palau szavazata, akkor a jövőben is fontos lesz, csak most azért, mert nem támogatja szavazatával Koszovót. Értékelésem szerint megtörténhet, hogy Koszovó államiságát jelenleg 101 állam ismeri el. Közéjük sorolom Egyiptomot is, amely korábbi döntését befagyasztotta. Perut és Ománt is ezek közé az országok közé sorolom, noha egyikük sem vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Koszovóval. Ezeknek a tényeknek kell szerepet játszaniuk a párbeszéd, valamint a kompromisszum kutatása során – fejtette ki Dačić, majd arról biztosította vendégét, hogy Szerbia Palauval nem csupán Koszovó kapcsán szeretné mélyíteni kapcsolatait.

Kötetlenül a Szerbiai Képviselőházban (Fotó: Beta)

Kötetlenül a Szerbiai Képviselőházban (Fotó: Beta)

A két ország képviselői a folytatásban három államközi megállapodást is aláírtak a Szerbia és a Palau közötti általános együttműködés kialakításának tekintetében, valamint a sport, a felsőoktatás és a tudományos kutatómunka területén. Ezt követően Remengesau országába invitálta a szerbiai polgárokat, külön kiemelvén, hogy Palauban a turisták még cápákkal is úszhatnak, mert kaliforniai rokonaikkal ellenben, ezek nem támadnak emberre.

Az SZRT hírösszeállítása szerint eddig 12 ország vonta vissza Koszovó államiságának elismerését, vagy módosította egyéb módon erre vonatkozó korábbi döntését: Madagaszkár, a Comore-szigeteki Unió, Grenada, a Dominikai Közösség, Suriname, Libéria, a São Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság, a Bissau-Guineai Köztársaság, Burundi, Pápua Új-Guinea, Lesotho és a Salamon-szigetek.

Thomas Remengesau-t később, a nap folyamán Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke is fogadta. A két tisztségviselő között folytatott beszélgetésben elsősorban a Szerbia és a Palau közötti bilaterális kapcsolatok elmélyítéséről volt szó. A felek minden területen kifejezettebbé tennék az együttműködést, de abban már most megállapodtak, hogy létrejön a két ország parlamentje közötti együttműködés. Ennek keretében hamarosan Szerbiába látogathat a kétkamarás palaui parlament mindkét házelnöke.

VÍZUMMENTESSÉG PALAUNAK

Az is kiderült, hogy a szerb kormány hatályon kívül helyezte Saint Christopher és a Nevis Államszövetség (Saint Kitts és Nevis), valamint a Palau Köztársaság állampolgárainak elrendelt vízumkötelezettséget. A döntés értelmében a szóban forgó országok állampolgárai 90 napig – adott esetben, a törvényes feltételek teljesítése esetén, pedig akár 180 napig – tartózkodhatnak vízum kiváltása nélkül Szerbiában.

NEM REZIDENS NAGYKÖVETET KÜLDENEK PALAUBA

A távoli országból érkezett küldöttséget Aleksandar Vučić köztársasági elnök is fogadta. Megköszönte kollégájának, amiért országa felülvizsgálta a Koszovó államiságával kapcsolatos döntését, és egyetértését fejezte ki, hogy a Szerbia és a Koszovó közötti ellentéteket, valamint nyitott kérdéseket kizárólag párbeszéddel lehet megoldani.

Vučić bejelentette, hogy Szerbia hamarosan nem rezidens nagykövetet küld Palauba, akinek az lesz a legfőbb feladata, hogy ott helyben munkálkodjon a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésén.

Nyitókép: Kötetlenül a Szerbiai Képviselőházban (Fotó: Beta)