2024. szeptember 11., szerda

Módosítják a vajdasági költségvetést

Ülésezik a Tartományi Képviselőház, a pénzügyek szerepelnek napirenden

Ma 6. ülését tartja meg jelenlegi összetételében a Tartományi Képviselőház. A napirendi pontok között a legfontosabbnak az idei költségvetés módosításának a javaslata számít, melyet már az új, Igor Mirović vezette tartományi kormány dolgozott ki. A javaslatot tegnap megvitatta a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága, de szerepelt a téma a többi képviselőházi testület napirendjén is.

Elsősorban pénzügyi témákkal foglalkozik a ház (Ótos András felvétele)

Elsősorban pénzügyi témákkal foglalkozik a ház (Ótos András felvétele)

A tartományi kormány által elfogadott javaslat értelmében a módosítással az idei költségvetés 59,5 milliárd dinár, ez 1,72 milliárd dinárral több a tavaly decemberben meghatározott összegnél. A kormány felülvizsgálta az idei bevétel várható alakulását, beszámította a tavalyi zárszámadást követően megmaradt többletet, s hozzáadta a korábbi évekből megmaradt költségvetési pénzeket is, így alakult ki a több mint másfél milliárd dinárral magasabb végösszeg.

A köztársasági költségvetésből érkező transzfereszközök képezik továbbra is a vajdasági büdzsé legnagyobb részét, ez 35,7 milliárd dinárt jelent. A költségvetés bevétele 18,3 milliárd dinár. Az előző évek el nem költött költségvetési eszközeiként több mint négymilliárd dinár gyülemlett fel. A bevételi oldalon az idén csaknem 55 milliárd dinár szerepel a költségvetési kimutatásban a korábbi évek megtakarítása nélkül, a tervezett kiadások pedig 59,5 milliárd dinárt jelentenek. A most eszközölt módosítással a költségvetési hiány 3,1 milliárd dinár lesz Vajdaságban 2016-ban.

A képviselők megvitatják a Tartományi Nemi Egyenlőségi Intézet igazgatójának a megválasztásával kapcsolatos napirendi pontot is.