2024. szeptember 14., szombat

A béke a gyógyszer

Aleksandar Vučić: A jövőben is emberségesen és normálisan viszonyulunk a menekültekhez

A párizsi terrortámadást követően Szerbia szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosított, eddigi bölcs és felelősségteljes politikájától azonban nem tér el, közölte tegnap Aleksandar Vučić miniszterelnök, mondván: ez a védekezés legjobb módja. Egyébként is száz százalékos védelem nem létezik, teljes mértékben senki sem képes befolyásolni ezeket a folyamatokat, jegyezte meg a kormányfő, aki saját elmondása szerint büszke, amiért Szerbiában senki nem támadott muszlim polgárokra, vagy amiért senki nem rongált meg muzulmánok tulajdonában lévő pékségeket. Mindenkinek szigorú büntetéssel kell számolnia, ha ilyesmire vetemedne, nyomatékosította a miniszterelnök.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy milyen pillanatnyilag az országban uralkodó biztonsági helyzet, tekintettel arra, hogy az egyik párizsi bombamerénylő a menekültek közé vegyülve haladt át októberben Szerbián, a kormányfő azzal érvelt, hogy az országon majdnem 500 ezer menekült haladt át az elmúlt néhány hónapban, ám csak egyikük vetemedett a Párizsban elkövetett gaztetthez hasonlóra. A terroristák némelyike párizsi, ám nem minden párizsi terrorista, emelte ki Vučić.

A leghatékonyabb gyógyszer és védelem nem a hetvenkedés és a hangoskodás, hogy majd így, vagy úgy védjük meg magunkat, hanem a békés magatartás. A béke üzenetét kívánjuk továbbítani. Politikánk eddig nem okozott gondot, ezért nem is kívánjuk módosítani. Képesek leszünk megvédeni állami és nemzeti érdekeinket. Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és a történésekkel összhangban járunk el. Egyszerűen nem értem, miért kellene másképpen néznünk a menekültekre, vagy másképpen bánni velük, mint eddig. A jövőben is emberségesen és normálisan viszonyulunk hozzájuk. Vajon egyetlen pszichopata miatt mindannyiukat meg kellene hurcolnunk? Szerbia a menekültválság tekintetében akkor reagál majd, ha Ausztria, vagy Németország esetleg lezárják határaikat – taglalta Vučić.

A Szerbián áthaladó menekültekkel szembeni megfelelő magatartásra kérte tegnap Saša Janković köztársasági jogvédő is a médiumokat és a közszereplőket. A Szíriából, vagy bármelyik másik muszlim államból érkező menekültek nem tehetők felelőssé a párizsi terrorcselekményért, ezért tartózkodni kell a bizalmatlanságtól, vagy az ellenük szóló nyilatkozatoktól, nyomatékosította Janković, mondván: a menekültek maguk is a szélsőséges vallási fanatizmus áldozatai, illetve éppen az elől menekülnek.

A menekülthullámban érkezőket nem tehetjük felelőssé a párizsi történésekért. Azért sem felelősek, ha valaki menekültnek adja ki magát. A terroristáknak éppen az a céljuk, hogy gyűlöletet ébresszenek a muzulmánok ellen, hiszen nem megfelelő közhangulatban egyszerűen hálózhatnak be újabb követőket. A sajtót külön felkérem, hogy ne generáljanak félelmet, vagy gyűlöletet. A terrorizmus másik célja a gyűlöletkeltés és a félelem elmélyítése – fogalmazott Janković.

A szerbiai polgárok mellett az együttérzés jegyében számos hazai politikus és köztisztségviselő is aláírt a belgrádi francia nagykövetség épülete előtt felállított gyászkönyvbe. Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke Szerbia együttérzéséről és támogatásáról biztosította Franciaországot. Bízik benne, hogy a francia népet senki nem tántoríthatja el az európai értékekért, a szabadságért, az egyenlőségért és az igazságosságért folytatott küzdelmétől, fogalmazott Gojković.

Kori Udovički kormányalelnök szavai szerint a terrortámadás nemcsak a francia népnek, hanem mindenki másnak leírhatatlan fájdalmat okozott. Reméli, hogy a Franciaországot mindig is jellemző értékekben való hittel az országnak sikerül felülkerekednie a tragédián, írta a gyászkönyvbe Udovički.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter és Denis Keefe, Nagy-Britannia belgrádi nagykövete tegnap a nemzetközi együttműködés fontosságáról beszélgettek. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a terrorizmus elleni küzdelemhez hatékony információcserére van szükség.

A felek a menekültválságról és a csúcstechnológiai bűnözés elleni küzdelemről, illetve a két országnak a szóban forgó területen való együttműködéséről is beszélgettek.