2024. szeptember 14., szombat

Borsspray, könnygáz, festék…

Már negyedik alkalommal szakították félbe könnygázzal a koszovói parlament ülését

A koszovói parlament előtt tegnap összetűzésre került sor a rendőrség és a képviselőház előtt tüntetők között, amely során a tüntetők vörös festéket dobtak a rendőrökre. Erre a rendőrök könnygázzal válaszoltak.

Koszovóban az ellenzék már sokadik alkalommal szakítja félbe a parlament ülését, aminek következményeként megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

A koszovói képviselőház tegnapi ülésének kezdetén, amikor Kadri Veseli, a parlament elnöke megnyitott az ülést, az ellenzéki képviselők körbevették a szószéket. Erre a tanácsterembe több tucat biztonsági őr vonult be. S amíg Adem Grabovci, a Koszovói Demokrata Párt frakcióvezetője arra biztatta a képviselőket, hogy folytatni kellene az ülést, Albin Kurti, az Önrendelkezési Mozgalom képviselője és volt vezetője borsspray-vel fújta le a biztonsági őröket és a koszovói kormány minisztereit. Ezzel egy időben az ellenzéki képviselők közül valaki könnygázt dobott a tanácsterembe.

A Kosova Press újságírónője arról tudósított, hogy Albulena Haxium képviselőnő az összecsapások során eszméletét vesztette.

Albin Kurti ellenzéki képviselő kiemelte, a spray-vel Isa Mustafa kormányfőt akarta lefújni, tüntetőlegesen, mert aláírta a szerb községek közösségéről szóló megállapodást. Csak a biztonsági őrök rossz helyen álltak.

A parlament elnöke megszakította az ülést, szünetet rendelt el, és összehívta a frakcióvezetőket. A parlament elnöksége mindezek után úgy döntött, hogy miután az ellenzék ismét könnygázt dobott az ülésterembe, egy alternatív teremben, az épület negyedik emeltén folytatják az ülést, amelynek napirendjén Koszovó 2016-os költségvetése szerepelt. Így a biztonsági őrök teljesen lezárták a második emeletet és ellenőrizték a bejáratot. Az ülést folytatták, ám az ellenzéki képviselőket nem engedték be a biztonságiak, így a következő könnygáz-bombát az előtérben aktiválták, a tanácsterem előtt.

A koszovói kormányfő, valamint helyettese, Hashim Thaçi, elítélték a könnygáz használatát, és kijelentették, hogy ezzel az elkövetők túlléptek minden határon.

Ramush Haradinaj, a Koszovó Jövőjéért Szövetség elnökének elmondása szerint a rendőrség és a tüntetők között akkor került összetűzésre sor, amikor a rendőrök a borsspray használata és a rendbontás miatt le akarták tartóztatni Albin Kurtit, amíg ő a parlamentből kifelé tartott.

A koszovói rendőrség sajtófelelőse kiemelte, a parlament épülete előtt történt rendbontásban hat rendőr, illetve egy tüntető sérült meg.