2024. szeptember 14., szombat

Nikolić nem félti hétvégi házát

Tomislav Nikolić köztársasági elnök megcáfolta azokat az állításokat, hogy személyes érdekeltség okán nem írja alá a Szerbiai Képviselőházban pénteken elfogadott, az építmények törvényesítéséről szóló törvényt.

A jogszabály rendelkezései Nikolić fiainak a hétvégi házaira is vonatkoznak, így azokat nem lehet legalizálni, hanem az eljárás befejezését követően le kell bontani, írta a sajtó. Mint azt Nikolić a Kurir napilapnak nyilatkozva kifejtette: nem akadályozza meg, hogy fiai házát lebontsák, viszont arra kéri az illetékeseket, hogy „ne nyúljanak” a szegények házaihoz.

– Arra kérem az illetékeseket, hogy fiaim hétvégi házainak a ledöntését követően álljanak meg, és ne rendeljék el több ezer illegálisan épített ház lebontását. Ha valaki bármit is felépített már életében, az más háza lebontásának sem örül, főleg akkor nem, ha ezek a házak senkit nem zavarnak – fogalmazott Nikolić.

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolta a szóban forgó jogszabály parlamenti vitája során, hogy a törvény – álláspontjuk szerint – a legmagasabb rangú tisztségviselők és családtagjaik törvénytelenül épített házainak, illetve hétvégi házainak a törvényesítését szolgálja.

Reagálva a vádakra Zorana Mihajlović építési miniszter közölte: mindent lebontanak, amit nem lehet legalizálni. A természetvédelmi területek első sávjában épített létesítményeket biztosan lebontják, a második sávban építetteket viszont legalizálni lehet, magyarázta a miniszter.

Nikolić fiai természetvédelmi területek első sávjában lévő hétvégi házak tulajdonosai.