2024. szeptember 14., szombat

Igazságtalan rendszer épül

Aleksandra Jerkov: Az SZHP a közszféra egy rétegének, a nagyvállalkozóknak és a nagygazdáknak kedvez

Aleksandar Vučić kormányának nincsen elegendő politikai ereje ahhoz, hogy megoldja a közszférában, azaz az állami vállalatokban a fizetések tekintetében jellemző problémákat, jelentette ki tegnap Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője, aki azzal érvelt állítása mellett, hogy a fizetésrendszerről szóló törvény és a közszférában kifizetett bérek nagyságát meghatározó törvény nem vonatkozik az állami vállalatokra.

A kormány nem elég bátor ahhoz, hogy rendezze a helyzetet a közszféra azon szegmensében, ahol a bérekkel kapcsolatos problémák gyökeredznek, magyarázta Jerkov, mondván, hogy már a közszférában alkalmazottak maximális számát meghatározó törvény sem vonatkozott az állami vállalatok alkalmazottaira.

– Ahelyett, hogy ott próbálja megoldani a problémákat, ahol azok gyökeredznek, Aleksandar Vučić kormánya azzal foglalkozik, hogy az egészségházakban dolgozó takarítónők fizetése ugyanakkora legyen, mint az iskolákban dolgozó kolléganőiké. Közben az állami vállalatokban kifizetett, esetenként csillagászati bérek érintetlenek maradnak. A Szerb Haladó Párt igazságtalan rendszert alakít ki. Ebben a rendszerben a közszféra egy rétegének, a nagyvállalkozóknak és a nagygazdáknak kedveznek, külön törvényeket fogadnak el kedvükért – magyarázta Jerkov.