2024. szeptember 14., szombat

Pásztor Bálint: Elfogadás előtt a Kisebbségi Akcióterv

Heteken belül elfogadja a szerb kormány a Kisebbségi Akciótervet – ezt mondta Pásztor Bálint a Pannon Televíziónak. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője hozzátette: a dokumentum kidolgozásában részt vállaltak a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Kormány képviselői is.

Pásztor Bálint (Fotó: Ótos András)

Pásztor Bálint (Fotó: Ótos András)

A politikus szerint a vajdasági magyarság szempontjából az akciótervben a két legfontosabb kérdéskör a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása és a részarányos foglalkoztatás. A Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások 23-as fejezetéhez kell Kisebbségi Akciótervet készítenie Belgrádnak. Pásztor Bálint aláhúzta: ez már önmagában nagy eredmény, hiszen nem kellett minden csatlakozni kívánó országnak ilyet készítenie. Ez felöleli mindazt, amit a kisebbségi jogok tekintetében az uniós csatlakozásig meg kell tennie az államnak.

„Kötelező érvényű. Évek óta mondjuk, hogy a kisebbségi jogok megvalósítása terén azt tudjuk elrendezni, amit az ország uniós csatlakozásáig el tudunk rendezni. Itt azért jó néhány év még a rendelkezésünkre áll. Gyakorlatilag a csatlakozási tárgyalások kezdetétől, majdnem a legelejétől nyitva lesz a fejezet, folynak majd a tárgyalások és egészen biztosan az utolsók között fog lezárulni, tehát a következő évek rendelkezésre állnak, hogy például a részarányos foglalkoztatás terén, a nyelvhasználat terén, a nemzeti tanácsokról szóló törvény vonatkozásában, a kisebbségi kerettörvény vonatkozásában ezeket a kérdéseket rendezni tudjuk” – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

Önkormányzati és tartományi szinten biztosan, köztársasági szinten pedig valószínűleg voksolhatnak majd idén. Az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásai is folytatódnak majd. Az integrációs folyamat alatt el kell, hogy készüljön a Kisebbségi Akcióterv.