2024. szeptember 14., szombat
SAŠA JANKOVIĆ

Bratislav Gašić leváltásáról

Saša Janković, köztársasági ombudsman úgy értékeli, Bratislav Gašić honvédelmi miniszter leváltása nem hoz semmilyen eredményt, ha nem váltják le azokat, akik a háttérből irányították, hogy hibát hibára halmozzon. Janković szerint a soron következő minisztert is téves útra fogják terelni.

Gašić leváltása hiábavaló lesz, ha a soron következő miniszter azt fogja gondolni, hogy elődjét „feláldozták”, azaz akkor is, ha a menesztést valaki saját győzelmének fogja tekinteni. Hozzáfűzte, Gašić leváltása mégcsak a jogvédő, azaz az ő személyes győzelme sem, annak ellenérre, hogy javasolta menesztését, miután a miniszter úgy döntött megszegi azt a törvényt , amely a polgárokat védelmezi az állami szervek önkényses viselkedésétől, valamint azért, mert nem tartotta tiszteletben az ombudsman törvényes és alkotmányos felhatalmazásait.

Janković bírálta a pártokat is, a túl nagy befolyásuk miatt a társadalmi élet minden területére, amely kitrerjed egyaránt a foglalkoztatásra, szocilális szférára és az egészségügyre. Hozzáfűzte még, vizsgálja annak a lehetőségét, hogy olyan törvény szülessen meg, amely megtiltaná a gyermekek bárminemű alkalmazását politikai aktivitásokban.

A köztársasági jogvédő eddigi tevékenységről szólva elmondta, az állami szervek végrehajtják javaslatainak a 90 százalékát, amiről egyébként a nyilvánosság keveset tud.